24. jul
Terje Granerud
 
Finansiering på falske premisser
Akershus fylkeskommunes gjeld har økt med nærmere en milliard kroner det siste året, fra vel tre milliarder kroner ved utgangen av 2016 til nærmere fire milliarder året etter.

Publisert: 14.jun.2018 06:00
Oppdatert: 12.jun.2018 14:48

Dette betydelige hoppet skyldes i hovedsak byggingen av nye Jessheim videregående skole til 805 millioner kroner.

Den nye skolen er bygd som et såkalt OPS-prosjekt (offentlig-privat samarbeid), noe som innebærer at en privat aktør bygger skolen, mens fylkeskommunen leier anlegget for en periode på 40 år.

Langsiktig gjeld

Utgiftene til byggingen er å regne som såkalt finansiell leasing, og skal bokføres som langsiktig gjeld i fylkeskommunens regnskaper.

Jessheim og Akershus har fått en flott og moderne ny skole. «Problemet» er at løsningen med OPS – som ifølge de ivrigste forkjemperne ikke skulle gi utslag i fylkeskommunens økonomi – har gjort nettopp det. Fylkeskommunens lånefinansieringsgrad har økt betydelig, fra mellom 20-40 prosent til nærmere 50 prosent, noe som kan få uheldige virkninger i en situasjon der behovet for flere plasser i videregående skole er den største utfordringen man står overfor.

Overivrige talspersoner

OPS-løsningen ble «solgt» inn av overivrige talspersoner fra Høyre og Frp. Premissene var at denne måten å gjøre tingene på ikke skulle svekke fylkeskommunens økonomi, og det skulle bli bedre og billigere. Min påstand – som støttes av en rekke faginstanser – sier det motsatte. Ikke bare skyver vi regningen over på etterfølgende generasjoner. Prosjektene blir også dyrere.

Det skyldes flere forhold, som for eksempel at ingen privat aktør oppnår billigere lån enn fylkeskommunen selv.

Fortjeneste

I tillegg skal det selvsagt ligge igjen en fortjeneste hos den aktøren som får oppdraget. Metoden er for øvrig utprøvd på en rekke prosjekter innenfor flere sektorer

Alternativet er – og har hele tiden vært – at fylkeskommunen løser slike utbyggingsoppgaver i egen regi. Det er en fordel for oss som innbyggere og skattebetalere. OPS markedsføres på falske premisser.

 
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Produksjonsredaktør:Knut Øsmundset »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no