23. jul
Kiwi kommer best ut i prissammenligningstjenesten til Forbrukerrådet. Foto: Kiwi/CC by 03
 
Flere kriterier enn kun pris
LEDER. Denne uka lanserte Forbrukerrådet tjenesten «Sjekk dagligvarer».

Publisert: 18.aug.2017 11:00
Oppdatert: 17.aug.2017 14:56

Ideen er at man fra PC-en eller mobilen lett skal kunne sammenlikne prisene på en handlekurv som inneholder noen av de mest solgte merkevarene i Norge.

I utgangspunktet en god idé. Mer informasjon gjør det lettere for bevisste kunder å gjøre bedre valg. Inntil videre finner man tjenesten på nettsidene til Forbrukerrådet og i appen Peiling, som kan lastes ned på mobilen.

Det er litt urettferdig å kritisere tjenesten for svakheter bare timer etter at den er lansert, men la oss likevel peke på noen.

Sitter man fysisk plassert i Eidsvoll sentrum og skal handle billigst, mener nettsiden til Forbrukerrådet at man bør reise til Skarnes. Ikke uoverkommelig, men det er et lite stykke å kjøre. Samme søk i appen, foreslår at man skal reise til Råholt og handle på Kiwi. Det gir visstnok en besparing på tre kroner sammenlignet med Kiwi i Sundet. Før Sundet foreslår appen også Maura, selv om prisene er de samme. En søk med utgangspunkt i Storgata på Jessheim, treffer bedre geografisk. Da er de billigste butikkene innenfor gangavstand.

Tjenesten har også andre svakheter, den bruker forrige ukes priser. Prisene på en del matvarer er som på bensin; de går opp og ned hele tiden. Rabatter man får som medlem og kjedenes egne merkevarer blir ikke fanget opp. Her er det de mest solgte merkevarene som sammenlignes. Butikker som satser på økologisk og/eller kortreist mat får heller ingen hjelp av tjenesten, selv om dette skal komme etter hvert.

Mer makt til forbrukeren mener vi utvilsomt er bra. Men la ikke pris styre alt. Store og monotone matkjeder som kun konkurrerer på pris, vil gi oss et kjedelig utvalg. Støtt derfor også småbutikkene, som ikke nødvendigvis er billigst, men som har produktene som løfter måltidet. Et eksempel på dette er lille Jessheim landhandleri, som vi skrev om i gårsdagens EUB.

LES OGSÅ: Kiwi i Eidsvoll sentrum er helt i norgestoppen

 
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Produksjonsredaktør:Knut Øsmundset »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no