26. apr
BØR FJERNES: Kjempespringfrø vokser flere steder i Eidsvoll, blant annet ved Bygdetunet, langs Andelva og ved Eidsvollsbygningen. Foto: Privat
 
Forførerisk vakker, men uønska!
PROBLEMPLANTE: Den svartelista planta kjempespringfrø ser vi nå rundt i Eidsvoll.

Publisert: 15.sep.2017 06:00
Oppdatert: 13.sep.2017 14:31

Med orkidélignende vakre blomster dukker den opp når andre planter har falma når det gjeld fargeprakt. Jeg har snakket med folk som syns den er så vakker at de har vurdert å plante i egen hage.

Kjempespringfrø vokser flere plasser i bygda, blant annet ved Bygdetunet, langs Andelva ved Eidsvollsbygningen og nedenfor gamle Fagerli hotell på vegen Sneisrud – Hundsebittet.

Det er ei ettårig plante som kan skape store problemer i naturen. Ei plante kan produsere 4000 frø. Disse er sannsynligvis allerede på plass i jorda og vil spire neste høst.

Undertegnede oppfordrer Eidsvoll kommune til å iverksette tiltak på kommunal grunn for å få planta fjerna. Oslo og Akershus har en egen handlingsplan mot fremmede arter der det står at kommunene har mye av ansvaret. For privatpersoner eller lag/foreninger er det mulig å søke midler for å arrangere dugnader for å bli kvitt fremmede arter.

Her kan vi alle gjøre en innsats – for kjempespringfrø er ei plante vi ikke vil ha i floraen i bygda.

LES OGSÅ: Fra prydbusker til svartelista

 
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Produksjonsredaktør:Knut Øsmundset »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no