16. jul
LIKT: - Like opptakskrav for kvinner og menn vil være riktig vei å gå, skriver Håkon Snortheim i Unge Høyre.
 
Forsvaret er ikke riktig sted for billig symbolpolitikk
Likestilling er viktig. Forsvaret vårt er viktig. Men er dette to ting som bør kombineres med billig symbolpolitikk?

Publisert: 22.jul.2018 16:00
Oppdatert: 20.jul.2018 14:28

Helt siden 2015 har vi hatt en kjønnsnøytral verneplikt. Det er viktig og riktig. Det er nemlig en verdi i seg selv å kunne si at uansett hvilket kjønn du har, så er du i utgangspunktet like godt kvalifisert til å forsvare landet vårt. Dessverre blir det med det. 

Jeg er helt sikker på at de fleste kvinnene i forsvaret gjør en god jobb, men jeg er redd for at innsatsen blir undervurdert. For når opptakssystemet til førstegangstjenesten gjennomgående undervurderer kvinners fysiske evne, er det noe som er galt. I opptakskravene kan for eksempel en kvinne løpe et helt minutt saktere enn en mann – og få samme karakter. Hva hjelper det når kvinner og menn skal løpe side om side i felten? Det vil være en fordel å komme fram til samme tid.

I Stortinget er det bred enighet om et mål som sier at forsvaret bør ha en 50/50-fordeling mellom kjønnene – og det er bra. Men veien til målet er, etter min oppfatning, ikke riktig. Ulike opptakskrav gjør det lettere å nå målet om en 50/50-fordeling, men man risikerer å rokere med landets forsvarsevne. Like opptakskrav for kvinner og menn vil være riktig vei å gå. Ikke bare fordi det i praksis er reell likestilling, men fordi det viser også hva som er forsvarets viktigste oppgave: Forsvarsevnen.

Ikke misforstå meg: Likestilling er viktig, og et mangfoldig forsvar vil alltid være et styrket forsvar, men for å nå dette kan man ikke benytte seg av billig symbolpolitikk i likestillingens navn.

 
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Produksjonsredaktør:Knut Øsmundset »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no