18. jan
 
Frisklivssentralen trues nok en gang.
I budsjettforslaget til rådmannen er det foreslått å legge ned frisklivssentralen, da dette ikke er en lovpålagt tjeneste i kommunen.

Publisert: 10.des.2019 11:00
Oppdatert: 10.des.2019 09:59

Denne tjenesten har Eidsvoll hatt siden 2011. Hovedtyngden av de som benytter seg av dette tilbudet, er innbyggere som opplever belastninger i hverdagen som følge av for eksempel kroniske smerter, unge mennesker i 30 årene som er rammet av sykdommen ME som er helt utmattet, hvor kommunen ikke har annet tilbud å gi. Det kan være psykiske lidelser som får avslag i den kommunale psykiatritjenesten eller det kan være innbyggere som er sykmeldte eller er på arbeidsavklaringspenger pga stress, kreft, hjertekar sykdommer, overvekt eller diabetes type 2. I tillegg har frisklivssentralen mange utenlandske aktive som ikke har tilbud andre steder i kommunen. Det er derfor en sammensatt gruppe som sårt trenger dette tilbudet for å komme tilbake i jobb, eller lære seg å leve med de utfordringene de har dersom jobb ikke er et alternativ.

Dersom frisklivssentralen blir lagt ned vil dette føre til et betydelig press på andre tjenester i kommunen, spesielt i psykiatrien. Uten et slikt tilbud i kommunen vil de som benytter seg av dette tilbudet i dag bli sittende hjemme og bli enda sykere fordi de ikke har noe å gå til i uka. De vil bli mer isolerte og det vil ta lengre tid for dem å komme tilbake til jobb eller samfunnet generelt.

Hittil i år har frisklivssentralen fått 258 nye henvisninger. Hvis man teller med de brukerne de hadde fra tidligere har det i år vært 298 brukere som har hatt behov for de tjenestene som frisklivssentralen tilbyr.

Eidsvoll kommune er veldig god på frivillighet, og det er veldig bra! Men det er viktig å skille mellom frivillighet og frisklivssentralen. På frisklivssentralen er det helt avgjørende med god kompetanse og erfaring. De som benytter seg av frisklivssentralen er folk som trenger helsehjelp. Og det får de bl.a. av en svært dyktig sykepleier, som det nå er lagt inn forslag om å kutte ned på.

Hvis vi ser litt på folkehelseprofilen for 2019 viser denne bl.a. at andelen i aldersgruppen 15-29 år som har psykiske symptomer og lidelser, er høyere i Eidsvoll kommune enn i landet som helhet. I tillegg er det svært mange som sliter med overvekt/fedme og muskel og skjelettplager. Det er viktig at vi har et nettverk i kommunen som kan hjelpe disse innbyggerne slik at de står bedre rustet til å takle hverdagen. For mange er dette helt avgjørende for å komme tilbake i jobb. Det er nettopp disse gruppene frisklivssentralen hjelper i tillegg til mye annet! Eidsvoll kommune sine innbyggere trenger frisklivssentralen!

 
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Salberg Rødfoss »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no