23. mar
 
Gatekunst og annen kunst i offentlig rom
LESERBRREV. Sosialistisk Venstreparti er et kulturparti som arbeider for at gatekunst må bli sett på som likeverdig med annen kunst og kultur.

Publisert: 08.mar.2017 10:22
Oppdatert: 08.mar.2017 14:41

Gatekunst ble lenge sett på som «rabbel» som måtte bekjempes med alle middel. Mange mener nok stadig det samme. Moderne bildekunst blir ofte sett på som «rar» og «uforståelig» – fordi den ikke likner noe vi kjenner igjen fra livet ellers. Gatekunst kan være «enklere» her, fordi den ofte tar et tydeligere utgangspunkt i ting og situasjoner vi kjenner igjen fra andre sammenhenger. Kunst, også gatekunst, er med på å sette farge på tilværet og fortolke hverdagen. Hos den som stopper opp et øyeblikk og stiller seg åpen for det den har å si, kan den skape undring og engasjement. Å «forstå» kunst betyr å «forstå», ikke så mye med tankene som med hjertet. Det likner mer på et kjærlighetsforhold. God kunst vekker reaksjoner: Positive fordi det er vakkert, kanskje, eller negative fordi det vekker avsky og motstand, kanskje. I begge tilfelle det motsatte av likegyldighet. Og det er viktig at gatekunst er gratis og umiddelbart tilgjengelig for alle.

Hva er vitsen med kunst? Hva er vitsen med graffiti, «piecer» malt direkte på en vegg i gatemiljøet eller gatekunst? Hvorfor legger kunstnere så mye arbeid og omtanke ned i det de lager? Kunstneren og skolemannen Ole Sjølie (1923–2015) mente at kunsten ikke kan ha noe med penger å gjøre. Derfor ga han bort en stor utstilling han hadde i Trondheim Kunstmuseum, gratis til museet. I Oslo har byrådet blant annet med SVs stemme bestemt at gatekunst skal være lovlig i offentlige rom. SV og Byrådet mener at gatekunst er et grunnleggende demokratisk prosjekt. Gatekunst er umiddelbart tilgjengelig for alle, uavhengig av bakgrunn. Den er gratis, og en møter den overalt hvor en ferdes. Også i andre norske byer, også i utlandet, blir gatekunst mer og mer anerkjent som et verdifullt kunstuttrykk.

Nesten alltid når bildekunst blir omtalt i media og i det offentlige rom, er det i forbindelse med kjøp og salg. Bildekunst blir verdsatt etter hvor mye den «går for». Vi mener at det er å blande inn omsyn som ikke har noe med kunsten å gjøre, og som derfor bare er egnet til å villede. SV vil at gatekunst og annen kunst i offentlig rom skal bli verdsatt for det den er, ikke etter det den «går for».

Jo Gjessing
amatørbildevever og
medlem i Ullensaker SV
Nordkisa

 
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Produksjonsredaktør:Knut Øsmundset »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no