23. jul
PRVIATE GIVERE: «På kulturområdet lukker Ap fullstendig øynene for at vi møter en strammere offentlig økonomi i årene fremover», skriver Tone W. Trøen (H). Foto: Høyre
 
Gaver som gir mer kultur
Arbeiderpartiet foreslår i sitt alternative statsbudsjett for 2018 å avvikle gaveforsterkningsordningen.

Publisert: 08.des.2017 09:00
Oppdatert: 06.des.2017 11:52

Ordningen som Solberg-regjeringen innførte for museene i 2014, for å stimulere til økt privat finansiering av kulturinstitusjoner. I 2016 ble ordningen også utvidet til å omfatte gaver til musikk, litteratur, scenekunst, visuell kunst og kulturbygg. Ordningen stimulerer private givere til å bidra for å løfte norsk kulturliv. Ved gaver fra private givere utløses en mulighet til å søke 25 prosent av gavebeløpet fra gaveforsterkningsordningen. I 2017 ble gaveforsterkningsordningen styrket til totalt 60 millioner kroner og vil i alt kunne tilføre kulturlivet 300 millioner kroner i private gaver og gaveforsterkningstilskudd.

Erfaringen er at det er et mangfold av søknader fra små og store aktører i hele kulturfeltet. Gaveforsterkningsordningen fungerer og har gitt norsk kulturliv flere økonomiske bein å stå på. Tilbakemeldingene vi får fra feltet er at ordningen bidrar til å realisere prosjekter. Norsk Folkemuseum/Eidsvoll 1814 har blant annet blitt tilgodesett med støtte som har muliggjort innkjøp av maleri som opprinnelig var i Eidsvollsbygningen da riksforsamlingen fant sted i 1814, og gaveforsterkning som skal brukes til formidlingstiltak «Jernverks-modell». Akershusmuseet har mottatt midler, som blant annet har kommet Eidsvoll Bygdetun til gode.

Ap sier at de vil «avvikle en ordning som lar rike sponsorer bestemme hva fellesskapets penger skal gå til». Jeg må si det er ganske pussig å kalle Eidsvoll Bygdetuns Venner, som er en av giverne, en rik sponsor. Jeg ville heller kalle de glødende bygdetunentusiaster og entusiastiske kulturvenner som vil gi for å styrke kulturen. Aps forslag føres oss tilbake til en kulturpolitikk der bare politikerne skal styre kulturlivet. På kulturområdet lukker Ap fullstendig øynene for at vi møter en strammere offentlig økonomi i årene fremover. Partiet mener kulturen skal ha en fast andel av totalbudsjettet. Det er kanskje populært når budsjettene øker, men hva når totalrammen reduseres?

Arbeiderpartiets forslag er definitivt ikke en politikk Høyre står for! For oss vil en god kulturpolitikk være en politikk med mangfold som stimulerer de mange gode lokale initiativene. Vi politikere vet ikke alltid best! Gjennom sterkt offentlig-privat samarbeid har kunst og kulturfeltet i fremtiden potensial til å bli en av våre viktige næringer. Derfor vil vi heller styrke gaveforsterkningsordningen til 70 millioner for 2018. Det vil kunne utløse totalt 350 millioner kroner i private gaver og gaveforsterkningstilskudd. Arbeiderpartiets forslag ville med andre ord betydelig innskrenket kulturens muligheter til å få flere ben å stå på. Heldigvis, har ikke Ap flertall!

Tone W. Trøen er stortingsrepresentant for Akershus og leder av familie- og kulturkomiteen

 
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Produksjonsredaktør:Knut Øsmundset »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no