21. jan
Uansett hvor mange gamle hus man måtte ta vare på, kommer Sundet aldri til å bli en kystby, og da ser vi bort ifra det faktum at stedet ikke ligger ved kysten. Foto: Jan Arne Sandholtbråten
 
Gi slipp på drømmen om Drøbak
LEDER. Det er dem som mener at Eidsvoll sentrum – Sundet – bør ha som mål å bli et nytt Drøbak. Andre snakker om en «sørlandsby».

Publisert: 14.jun.2017 06:00
Oppdatert: 13.jun.2017 22:49

Selv om det brukes litt forskjellige ord, er det grunn til å tro at de snakker om omtrent det samme, som litt forenklet kan oppsummeres som å ta vare på den gamle bebyggelsen og utnytte plasseringen ved vannkanten. Noen vil også at alt nytt skal bygges i gammel stil.

Det er ikke vanskelig å være enig med de to første punktene. I Sundet bør man ta vare på det som er igjen av den gamle bebyggelsen, og man bør absolutt – i større grad enn i dag – utnytte plasseringen ved Vorma. Å bygge nytt i gammel stil er vi mer skeptiske til.

For å ta det første først: Uansett hvor mange gamle hus man måtte ta vare på, kommer Sundet aldri til å bli en kystby, og da ser vi bort ifra det faktum at stedet ikke ligger ved kysten. Prosjekt sørlandsby stopper opp av mangel på gamle trehus å ta vare på. Det er rett og slett ikke nok gamle bygninger igjen til å utvikle tettstedet i den retningen.

Igjen: Det betyr ikke at man ikke skal ta vare på bebyggelsen på oversiden av Sundgata. Det er også andre hus i Sundet som det vil være en tragedie om blir revet, men disse husene er ikke alene nok til å utvikle tettstedet videre. Å bygge alt nytt i samme stil som utvalgte gamle bygg, som strengt tatt også er fra en rekke forskjellige byggeperioder, vil bli et merkelig klatteverk. For å få en enhetlig stil må man også rive nesten alt som er bygget de siste hundre årene, og det er heller ikke veldig realistisk.

EUB-spaltist Anne Ekornholmen skrev følgende forrige lørdag: «(...) det er som sagt såpass mye snodig og … variert arkitektur ute og går i Sundet fra før, at et signalbygg på Rubis neppe vil vippe noen av pinnen.» Hun siktet til Bjørn Dæhlies planer om 14. etasjer på Rubis. Vi skal selvsagt ikke si ja til alt, med det Sundet trenger er folk, og med nye boliger kommer det folk. I og rundt Sundet er det planlagt flere tusen leiligheter og boliger. Dette er framtiden til Sundet, ikke antall gamle trebygninger.

Men nok en gang: Vi skal ta vare på det som bør bevares. Disse bygningene må integreres på en god måte med alt det nye som bygges, men å forsøke å konstruere en by basert en «tidløs» gammeldags stil, blir etter vår oppfatning kunstig. Det blir ikke autentisk, men et «Disneyland» uten sjel og sjarm.

 
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Produksjonsredaktør:Knut Øsmundset »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no