17. jul
ÅKER. Det er dette store åkerjordet som kommunen har sett seg ut som skoletomt, men som Fylkesmannen ikke vil godkjenne. Foto: Jan Arne Sandholtbråten
 
Glem Tynsåkjordet
LESERBREV. Eidsvoll Miljøpartiet de Grønne mener skole på Tynsåkjordet er uheldig av mange grunner.

Publisert: 05.mar.2017 21:58
Oppdatert: 05.mar.2017 22:10

Den viktigste er at man stjeler matjord som vi har bruk for i dag og som trolig vil bli enda mer verdifull for kommende generasjoner.

Må jordvern komme ovenfra? Mange har skrevet i EUB om skole på Tynsåkjordet. I EUB 28.02.2017 ser vi en oversikt over hvor alle partiene står i saken. Det er flere i posisjon som er mot å bygge ned matjord, men de har likevel stemt for ​ å legge den under betong og asfalt. Nok en gang viser det seg at jordvern er en for stor sak for en liten kommune som Eidsvoll. Vi må sette vår lit til at nasjonale interesser blir ivaretatt av Fylkesmannen. 

Skole bygget på framtidens mat På arealet som flertallet i kommunestyret i Eidsvoll vil bygge ned, kan det dyrkes mjøl som vil gi 40.000-60.000 brød hvert år i all framtid. Vi forstår at Norge, som et av verdens rikeste land, sannsynligvis kan kjøpe disse brødene i utlandet i overskuelig framtid. Spørsmålet er om det vil fortsette å være slik og også om det er etisk riktig. Kan vi bare bygge ned matjord fordi vi er rike nok til å handle utenlands? Kan vi la fattigere land produsere maten vår, til tross for at de egentlig trenger å brødfø egen befolkning? 

 Det finnes alternativer De​t er kommuner i landet som har enorme utfordringer i forhold til å balansere vekst og jordvern. Eidsvoll er ikke en av dem. Vi har alternative arealer. Eidsvoll kommune mister og har mistet mye jord til nasjonal infrastruktur. Ofte finnes det få alternativer når motorvei og jernbane kommer gjennom en kommune. Eidsvoll kommune har derimot alternativer når det gjelder kommunale bygg. Dagens plassering av skolen er meget fornuftig. En mulighet er å flytte barnehagen for å frigjøre plass. Barneskole, ungdomsskole og videregående skole vil henge naturlig sammen. Å finne et fornuftig areal til en barnehage bør være mulig. 

Anke? Hva og hvorfor? Vi beklager at flertallet i kommunestyret traff feil beslutning. Dette gjør at prosjektet blir forsinket. Å anke Fylkesmannen sin beslutning vil forsinke prosjektet ytterligere. Det finnes ikke argumenter for å fylle en slik anke. Vi oppfordrer resten av kommunestyret til å avslutte ideen om Vilberg barneskole på Tynsåkjordet og heller jobbe konstruktivt for et bedre alternativ som sikrer at vi får hvete og bygg og ikke skolebygg på Tynsåkjordet.

Amund Harald Sandholt
Øyvind Grønlie
Eidsvoll Miljøpartiet de Grønne

 
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Produksjonsredaktør:Knut Øsmundset »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no