15. des
BARNEHAGER OG ELDREOMSORG: Nora Berg Odden, 9. klasse Kjenn skole i Lørenskog, har skrevet leserbrev sammen med en stortingsrepresentant i sin praksisuke. Illustrasjonsfoto
 
Gode barnehager og trygg eldreomsorg
VEKST: Kommunene har aldri hatt flere og større oppgaver. I dag er det ikke samsvar mellom det regjeringen pålegger og det de bevilger kommunene.

Og framover vil kommunene få store utfordringer som følge av endringer i demografi, klima, migrasjon, med mer. Slik utvides gapet mellom inntekter og utgifter.

BEFOLKNINGSVEKST

Mange Akershus-kommuner vil få sterk befolkningsvekst, en yngrebølge er på vei. Samtidig eldes den norske befolkningen. Det er fantastisk at vi lever så mye lengre enn før, men det betyr også at stadig flere kommunale kroner må gå til helse, pleie og omsorg.

Kommunen er vår største og viktigste velferdsaktør.

Likevel varsler regjeringen om mindre penger til kommunene framover, samtidig som de får voksende oppgaver. Det er nullvekst i frie inntekter, og regjeringen bebuder en mørkere horisont i framtida.

Vår erfaring er at lokalpolitikere er opptatt av å drive godt og kostnadseffektivt, og at kommuneansatte strekker seg langt for å levere gode tjenester til innbyggerne. Statlige politikere bør verdsette den viktige innsatsen som gjøres lokalt. Norge er ikke tjent med at kommunene tvinges til å prioritere kjerneoppgaver og lite annet. Kommunene trenger økonomiske rammer som setter dem i stand til å tilpasse politikken til folks lokale behov.

KOMMUNEØKONOMI

Ingen vil engasjere seg lokalt om lokalt handlingsrom snevres inn og man kun skal levere det staten krever. God kommuneøkonomi er derfor nødvendig for ikke bare tjenester, men for funksjonen som lokalpolitisk arena.

Arbeiderpartiets alternative budsjett for 2019 vil styrke kommuneøkonomien, for å gi folk i hele landet gode barnehager og trygg eldreomsorg. Vi har videreført og kommer til å videreføre satsingen på velferd lokalt. Vi skulle ønske regjeringspartiene gjorde det samme.

----

Nora Berg Odden, som går 9. klasse på Kjenn skole i Lørenskog, har vært utplasseringselev hos Arbeiderpartiet. Hun har skrevet dette leserinnlegget sammen med stortingsrepresentant Nina Sandberg.

 
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Salberg Rødfoss »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no