25. jun
PUPILLEN: Bedøvelsen av øyet fikk pupillen til å stå mer eller mindre åpen på maks i flere dager! Da var solbrillene tingen - inne og ute. Rart å få igjen synet på et drøyt kvarter.
 
Grå stær er ingen fugl! Men nå har de fløyet …
INVITERT: Uansett hvor mye jeg tente lysene der hjemme – eller ute – i årets høstmørke, var det grått og vanskelig å se de tynne, små avisbokstavene. Bilder og overskrifter gikk bedre, men ikke bra. Den grå stæren hadde landet …

Publisert: 09.des.2017 19:00
Oppdatert: 12.des.2017 10:09

Jeg trodde det var noe å gjøre med brillene da lyset bokstavelig talt ble dårligere. Det var doktor Knut på Råholt som ganske straks sa at jeg måtte finne min plass i en helsekø. For å ta operasjon og linseskifte på begge øynene.

FINT FØR JUL!

I løpet av to tirsdager på Strømmen Øyeklinikk i november var det gjort – og helsekøen var ikke lang, heller. Noen uker var greit for å venne seg til tanken om at det skulle skjæres i øynene mine. Tanken var skremmende, men jobben begge gangene gikk bokstavelig talt helt smertefritt og på mindre enn 20 minutter hver gang.

– Enkelt og smertefritt, sa legen. Han snakket helt sant.

Det er flott før jul å kunne se farger mye bedre igjen, at det hvite er hvitt – og i så måte tenker jeg på hvor viktig hvitbalansen i bilder og video i dag er – uten riktig innstilling, blir alt i et bilde feil. Det hvite du fokuserer på skal være helt hvitt, og det svarte helt svart. Da blir bildene, filmene du tar opp og TV-skjermen riktige.

Det verste er gjort, ikke mer å grue seg til, som 40.000 andre i Norge opplever hvert år. De aller fleste over 60 og nesten alle over 80 i Norge har grå stær i forskjellige stadier. I Nepals tynne luft får 30-åringene grå stær … I verden tas det nå ca. 20 millioner slike operasjoner hvert år! Nå skal det gå noen uker før nye briller skal utprøves, trolig vil absolutt ingen av de gamle fungere lenger. Tar jeg av meg brillene nå, ser jeg klarere enn på mange år!

RART NAVN

Det er ikke til å unngå å merke seg at ”grå stær” er et rart begrep – når det slett ikke har noe med trekkfugler å gjøre! Nei da, det er så enkelt – det er avledet av ”stirre” som svaksynte gjør, og det er utledet mest trolig fra tyske ”starren”. Jeg må innrømme at jeg de siste åra har stirret ganske mye på skjermteksten på TV og annen små skrift, for å hente ut ei mening eller en informasjon.

Det er ingen medisin for å få renset inne i våre naturlige øyelinser. Der blir massen grå eller brunaktig/beige, behandlingen av grå stær (katarakt) er operasjon. Noen får den på ett øye, andre på begge – og det er ikke lenger snakk om at den må være moden først. Under operasjonen åpner kirurgen et lite hull under øyehinna, og suger ut/skyller ut den tåkete linsa. Etterpå setter legen inn ei kunstig linse laget ut fra synet ditt før operasjonen. Dette betyr for mange av at nærsynte med minus-syn, kan få plussyn – eller i hvert fall bli mye mindre nærsynt. Det er dette som er så spennende nå. Kanskje ”julegaven” i år blir et liv uten briller?

HISTORISK SUS

Faktisk er det historisk sus over de gråe stærene i øynene våre. Helt tilbake til romertida og kanskje den første jula, ble det foretatt slike operasjoner av øyelinser. Resultatet var selvsagt ikke så godt som i dag. I vår tid er det bytte av øyelinser som gjør susen, i gamle dager ble de opererte svært langsynte.

Hvem husker ikke bestemor, min het Agnes og bodde på Sagmoen, med brille med ett kjempetjukt glass. Hennes andre øye var det for seint for. I dag er det bare å melde seg på, det er ingen grunn til å vente med å se så dårlig at en kan pådra seg skader og annet ubehag.

Ekstra moro var det da bestemor hadde fått synet tilbake på det ene øyet, og satt på andre sida av bordet i kaffestua på Brensmork. Hun måtte flytte hodet for å sikte seg inn, så smilte hun, nesten lo, og sa: – Nei, så tjukk og feit og pen du er blitt, da, John!

Vel grå stær har neppe noe med overvekt å gjøre. Endelig noe det, da! Fortsatt god advent, kjære leser!

Flere Invitert av John Granly:

Da dette bildet dukket opp, måtte det bli mer nostalgi

Barndommens mange sider

 
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Produksjonsredaktør:Knut Øsmundset »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no