20. apr
 
Greit å mobbe?
LESERBREV. I skolen slår vi hardt ned på mobbing.

Publisert: 06.jun.2017 12:29
Oppdatert: 06.jun.2017 12:29

Innafor psykologi, som er ett av mine egne fag, defineres mobbing som langvarig og systematisk fysisk eller psykisk vold mot et offer. I tillegg utføres dette av enkeltpersoner eller grupper. Den opprinnelige betydningen av ordet «mobb» er «folkehop» som står sammen i «en eller annen hensikt». (Mennesket i utvikling. Cappelen Damm 2016)

KENNEDY SOM FORBILDE

Nå vel – har med måpende interesse fulgt med i amerikansk politikk etter innsettelsen av den nye amerikanske presidenten. Min skuffelse var enorm da Trump og republikanerne vant presidentvalget. Siden guttedagene og president John F. Kennedy, (som jeg har skrevet om tidligere i EUB), har jeg vært – og er fortsatt – en svoren tilhenger av det Demokratiske partiet i USA og demokratiske presidenter/presidentkandidater. 

ENSIDIGHET

Ut ifra en psykologisk synsvinkel har jeg likevel merka meg hysteriet og den ensidige kritikken mot den nye presidenten Trump. For all del – han har stilt seg lagelig til for mesteparten av denne kritikken ved sin opptreden og sine utsagn. Likevel – ensidigheten i hylekoret er åpenbar og nærmer seg mobbing, i hvert fall ut ifra psykologifagets definisjon.

DOBBELTMORAL

Trump ville i utgangspunktet nekte borgere fra enkelte land innreise til USA og ble med rette kritisert for dette. Det journalistikken og enkelte politikere «glemte» å tilføye er at 16 muslimske land nekter israelske statsborgere innreise, og dette burde vel anses som like rasistisk som Trumps innvandringspolitikk? De såkalte meningsbærende kreftene i samfunnet følger altså en dobbeltmoralistisk logikk her, og den er stygg. Det er ikke rart barn kan mobbe når de ser noen av Trumps opptredener. Når barn og ungdom i tillegg ser journalistikkens hylekor viske ut forskjellene mellom ytringsfrihet og psykisk mobbing/trakassering, faller anti-mobbekampanjer på stengrunn. 

DÅRLIG PEDAGOGIKK

Om en politiker sprer «false news» eller hatefulle ytringer, burde en ikke slå tilbake med samme mynt, det er dårlig pedagogikk og lite smart psykologisk sett. Trump har som nevnt stilt seg sjøl lagelig til for hogg, men når skal oppstyret rundt en demokratisk valgt mann ende? Det sitter faktisk diktatorer rundt i verden som bryter menneskerettigheter hver dag.


 
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Produksjonsredaktør:Knut Øsmundset »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no