22. apr
MATSIKKERHET: «Vi vet at menneskene kommer til å trenge mer mat i fremtiden», skriver Eirik Ballestad i Ullensaker MDG. Arkivfoto: Magnar Haraldsen
 
Grunnlaget for nesten all sivilisasjon og bosetting
Matjorda burde være hellig. Naturen har brukt tusenvis av år på å lage den.

Publisert: 19.feb.2018 14:30
Oppdatert: 19.feb.2018 11:11

Matjorda er grunnlaget for nesten all sivilisasjon og bosetting. Naturen har brukt tusenvis av år på å lage den.

Her i Norge er den ekstra sjelden. Bare 1 prosent av landet er egnet til å dyrke matkorn. Bare 3 prosent egner seg til å dyrke mat. Likevel fortsetter vi å legge matjorda under asfalt, kunstgressbaner, boliger og kjøpesentre. I snitt lar kommunene lar 6000 mål matjord forsvinne hvert eneste år. Derfor jobber Miljøpartiet De Grønne for en ny jordvernpolitikk i Norge.

I forrige uke fremmet MDG sju forslag på Stortinget for å redde matjorda. Vi ville blant annet gi matjorda nasjonal beskyttelse ved å flytte ansvaret for matjorda fra kommunen til staten, vi ville lage en ny lovhjemmel som gjør det mulig å gi matjord varig vern og vi foreslo å stramme inn kravene for å kunne gi dispensasjon til å bygge ned matjord.

Dessverre ble samtlige forslag nedstemt. I tiden som kommer må vi derfor ta kampen for matjorda lokalt i kommunestyret.

For Miljøpartiet De Grønne i Ullensaker er jordvern et verdispørsmål. Solidaritet med framtidige generasjoner er kjernen i vår politikk. Vi kan ikke fortsette å frarøve våre barnebarn muligheten til å dyrke mat av hensyn til kortsiktig inntjening for utbyggere og kommunene.

Vi vet at menneskene kommer til å trenge mer mat i fremtiden. FN har beregnet at den globale matproduksjonen må økes med 70 prosent for å sikre verdens befolkning nok mat innen 2050. Derfor trenger vi en tøffere jordvernpolitikk både i Norge og i Ullensaker.

All matjord er lokal og for hvert mål matjord som går tapt i vår kommune vil matsikkerheten til barna våre bli litt dårligere. Derfor trenger vi en ny og tøffere matjordpolitikk – både i Norge og i Ullensaker.

 
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Produksjonsredaktør:Knut Øsmundset »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no