17. jul
ALVORLIG: Reagerer på enkeltpersoner bagatelliserer Trond Giskes oppførsel. Arkivfoto: Kathrine Nygaard
 
Gubbepreik!
KOMMENTAR: Hvor alvorlig er det å legge an på ei ung jente når du er en voksen mann i en maktposisjon? Alvorlig.

Publisert: 11.jan.2018 19:00
Oppdatert: 11.jan.2018 20:35

En reaksjon fra en godt voksen mann som jeg snakket med om Giske-saken:

«Ut fra det jeg har lest, så har da ikke mannen gjort noe så alvorlig. Han har bare vært litt frampå for å sjekke opp, men ærlig talt, da? Det er da ikke så alvorlig å ta noen på låret, forsøke å kysse ei jente eller prøve å ta seg en dusj sammen med ei ung jente på et hotellrom, som attpåtil nesten har invitert ham inn. Dette er blåst opp utover alle proporsjoner. Har han virkelig ikke gjort noe verre enn dette?»

Gubbepreik!

Nesten ingenting kan være alvorligere enn en slik oppførsel fra en maktperson. Det eneste må være vold, da. Vi snakker heldigvis ikke om vold her, men vi snakker om at en voksen mann med en mektig posisjon har forsøkt å utnytte seg av sin stilling overfor yngre mennesker som har sett opp til ham.

Med en god alkoholkonsentrasjon innenfor skjortebrystet, har nestlederen i landets største parti forsøkt å legge an på jenter som kunne vært hans datter i alder.

Det har ikke skjedd bare en gang, det har skjedd gang på gang gjennom mange år. Mange har visst om det, men ingen har prøvd å stoppe ham – i alle fall har ingen fortalt at de har prøvd.

Og vi snakker ikke om gjensidig tilnærming mellom to jevnbyrdige, voksne personer her. Da hadde saken vært en annen. Muligens kunne det bli kalt umoralsk å sveve rundt i hotellgangene på leit etter et fuktig nachspiel med jevnaldrende, men det hadde kunne passert.

Når du er nestleder i et parti, så forventes det at du skal rykke opp i divisjonen. Til toppvervet. Til ledervervet, og da kan det fort bære lukt inn i en statsministerpost. Kan vi ha en statsminister som har prøvd å utnytte sin tidligere stilling til å egle seg inn på unge jenter i halvfylla? Kan vi ha tillit til en slik person, uansett hvilken partitilknytning han har?

Hvor langt mannen har gått i sine tilnærmelser, spiller ingen rolle. Alle tilnærmelser av en slik art fra et maktmenneske, og da særlig overfor unge mennesker som har ham som sitt forbilde, er å gå over alle streker.

«Har han ikke gjort noe verre enn dette?»

Gubbepreik!

 
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Produksjonsredaktør:Knut Øsmundset »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no