17. sep
BRYGGE: «Det burde være en skikkelig gjestebrygge i Sundet. Det er cirka 50.000 lystbåter i Mjøsvassdraget, bare dette er et stort potensial», skriver Birger Meinhardt. Arkivfoto: Ivar Nakken
 
Har alle muligheter for å kunne lykkes
Som innflytter i Eidsvoll, synes jeg det er forstemmende å se fraflyttingen av næringsliv og service bedrifter ut fra Sundet.

Publisert: 01.feb.2018 17:00
Oppdatert: 01.feb.2018 13:04

På mange måter, så begynner det å bli en «spøkelsesby». Dette er en trist utvikling. Sundet skulle ha alle muligheter for å kunne lykkes, hvis politikere, gårdeiere og befolkning vil dra lasset sammen.

Dette er faktisk en liten «sørlandsperle» her ved Vormas bredd. Det er et vakkert vassdrag, som burde ha et stort potensial, slik jeg ser det, hvis innbyggere, næringsliv og ikke minst politikere vil gå sammen om å løfte Sundet frem.

Jeg har gjort meg noen betraktninger.

Når jeg går i Sundet, så ser jeg mange tomme lokaler og butikker forsvinner.

Det er for dårlig gatebelysning enkelte steder, og for dårlig brøyting og is- skraping av gater og veier nå på vinteren.

Her burde man som i min gamle kommune Levanger, stengt av enkelte gater på kvelden, slik at brøytemannskaper kunne ha skrapt, brøytet og fjernet snø og is uten å komme i konflikt med parkerte biler, altså forbudt å parkere biler inntil snø og is er fjernet.

På sommers tid, så må det være i alles interesse at folk utenfra føler seg velkommen til Sundet og ønske seg tilbake, og da må det noen grep til. En enkel ting er at det kan bugne litt med blomster.

Det må jo være i alles interesse, både for gårdeiere, næringsliv og innbyggere at Sundet er et levende sentrum.

Det er vanskelig å dra et lass i motbakke, derfor trengs det hjelp fra kommunens politikere. Næringsdrivende som er her allerede sliter i motbakke og det er et stort ønske å fylle tomme lokaler med flere som vil satse.

TANKER FRA TAKET: Hendelser i Sundet som var

Som innflytter har det blitt meg fortalt at det har blitt satset mye på sørbygda og lite i Sundet. Nå må det vel være på tide at ressursene brukes i Sundet! Det er jo her kommuneadministrasjonen ligger. Så kan vi alle kan nyte godt av et energisk, levende og sjarmerende sentrum, ikke bare et stort kjøpesenter.

Politikere i Eidsvoll må være villige til å satse på Sundet. Det har vært flere folkemøter og mye prat om Sundet og det er vel og bra, men nå er tiden kommet for handling.

Det burde være en skikkelig gjestebrygge i Sundet. Det er cirka 50.000 lystbåter i Mjøsvassdraget, bare dette er et stort potensial.

Shell har sagt seg villig å opprette bunkringsstasjon for lystbåter.

Gjestebrygge kan utvides, og fasiliteter opprettes slik at gjestene kan ha vaskemuligheter for klær, dusjfasiliteter, strømtilkobling og at septiktanken fra båtene kan tømmes på en forsvarlig måte.

Inntekt fra småbåter/lystbåter til sentrum hadde kommet hele Sundet til gode, og en potensiell inntekt, med gode ringvirkninger til hele sentrum.

Høye leieavgifter ovenfor butikker, servicebedrifter er også en ting å tenke på. Kan det være muligheter for å senke leien noe, slik at man får inntekt på lokaler istedenfor at de står tomme?

Eidsivagata burde vært gjort om til gågate, gjerne med tak over. Her kunne det vært livlig handel, kafédrift utendørs på helårsbasis og torvhandel, det tror jeg ville ha skapt noe positivt.

Når det gjelder de få utbyggere i Eidsvoll/Sundet, settes det spesifikke nok krav til disse? Da tenker jeg på krav opp mot utbyggere når det gjelder mangfold av de leiligheter som er planlagt bygget. Det virker som om det er en trend at det bygges leiligheter for enslige og eldre. Fra mitt ståsted mener jeg det er viktig med boenheter for barnefamilier i Sundet. Skal Sundet ha et livsgrunnlag i fremtiden, så må barnefamilier prioriteres i tillegg til andre.

Kinotilbud og kulturtilbud bare en gang imellom, er det godt nok? Panorama har jo en flott kinosal som jeg gjerne besøker.

For meg, så tror jeg at Sundet har store muligheter, hvis viljen er der. Vilje og evnen til å se litt inn i fremtiden. Det gjelder å bruke butikker og servicebedrifter i Sundet.

Bruk de lokale butikker i dag, hvis dere vil at de skal være der i morgen.

Det er vanskelig å spå om fremtiden, men nå er det på høy tid at alle gode krefter drar sammen for Sundets framtid, slik at det kan fortsette å være Eidsvolls sentrum. Eidsvolls politikere må initiere denne prosessen, med å få til handling som gjør at næringsdrivende og innbyggere i Sundet kjenner at våre politikere bryr seg. Sundet bør være noe mer enn frisører og matbutikker. Det er store muligheter hvis vi alle trekker i samme retning; befolkning, gårdeiere, politikere og administrasjon.

Kan det være en mulighet med en prosjektleder for å få alle til å trekke i samme retning for å få til en positiv utvikling i Sundet? Sundet er en fin og hyggelig perle i Mjøsvassdraget.

LES OGSÅ: Kultur i Sundet hver lørdag til ut i mai

 
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no