17. jun
Smått-spaltist Marit Lunddal Løken
 
Henger ikke på greip
Smått-spaltist Marit Lunddal Løken om å leve uten bil.

Publisert: 16.mar.2017 10:01
Oppdatert: 19.mar.2017 10:52

«Alle» mener at vi kan klare oss uten bil, unntatt dem som er avhengig av et motorisert framkomstmiddel med plass til en familie.

Det henger ikke på greip når det bygges blokker med færre parkeringsplasser enn det er leiligheter. Det henger ikke på greip at politikere mener at vi skal ta toget uten at det er nok parkeringsplasser ved stasjonene. Det henger ikke på greip at de mener vi skal sykle, gå og bruke offentlige transportmidler i stedet for å kjøre bil. Virkelig ikke på greip. De er så langt unna virkeligheten som det går an å komme.

Ønsket om at folk ikke skal kjøre bil, får de ta toget sitt og dra lengre ut på landet med. Om det da går noe tog til lengre ut på landet. For det gjør det nemlig ikke. Det går ikke tog til Feiring, Gullverket eller Minnesund. Skal folk derfra komme seg ut i verden, må de bruke bil. De kan ikke gå ut til T-banen, trikken eller bussen. De må kjøre bil. Hører dere – dere politikere som tror at alle kan klare seg uten bil uten at det byr på problemer. De tror visst at det bare er å legge godviljen til, og vips – så trenger du ikke bil lenger. Sånn er det bare ikke.

Det dreier seg om folk som ikke har noe valg. De må på butikken. De må kjøre ungene sine fram og tilbake til treninger og kamper. De må på jobben. De må ha kontakt med omverdenen. På togstasjonen er det ikke plass til å parkere. Er det meningen at de skal sykle eller gå fra Feiring og Gullverket til Eidsvoll stasjon?

Et råd til alle politikere: lei dere ei hytte i Gullverket eller i Feiring ei ukes tid og prøv å komme dere til butikken, på kino eller kafé – uten bil. Feiring og Gullverket er for urbane strøk å regne i forhold til de som bor i Finnmark eller langt oppi Gudbrandsdalen. Dere kan bare legge på drivstoffavgiftene så mye dere orker. Alt dere oppnår er at folk blir fattigere. Fordi de MÅ bruke bilen. Hører dere?

Jeg har akkurat vært ute å reist langt bort. Til et land med 20 millioner mennesker hvor bilene er gamle og spyr ut sur eksos. Der har de nylig begynt å bruke olje som energikilde og er lykkelige for at de har fått en mer pålitelig system. Sånn er det de fleste steder i verden. Om vi i Norge gikk tilbake til steinalderen, ville det ikke synes på den globale klimamålestokken. Jeg mener ikke at vi skal fraskrive oss ethvert ansvar for miljøet, men det setter ting i perspektiv.

 
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Produksjonsredaktør:Knut Øsmundset »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no