17. jun
 
Hører du dårlig, eller …
Ja, jeg gjør det, jeg er ganske dævvhørt. Og hørselen blir stadig dårligere.

Publisert: 24.sep.2017 06:30
Oppdatert: 24.sep.2017 20:37

Dels gjør den det fordi jeg blir eldre, dels fordi det nok ligger i mine gener. Arvelig faktor altså. Og så er det en viktig faktor til: stadig mer bråkete omgivelser.

Og det enda jeg aldri har jobbet på en byggeplass, i en verkstedhall eller i maskinrommet på et skip. Heller ikke har jeg tilbrakt deler av livet med musikk rett inn i øret. De som har det, har skaffet seg en ekstra risiko for hørselstap.

Om noen få år er vi en million hørselshemmede her i landet. Den gruppen som vokser fortest er ungdom og voksne i arbeidsfør alder. Én av fem vil trenge hjelpemidler og tilrettelegging på arbeidsplassen, ute og i hjemmet.

Når noen får vite at jeg hører dårlig, begynner de ofte nesten å rope. Da må jeg forklare at å høre dårlig ofte er å høre for mye. At all bakgrunnsstøy kommer inn i hodet med samme styrke som stemmen og lydbildet blir en utydelig grøt. At det er mye bedre om han eller hun snakker med vanlig stemme, men passer på å se på meg og holde hendene i ro i fanget og ikke dekke munnen med dem. Men dette er meg, for andre kan det være annerledes.

De fleste er enige med meg i at vi bor i et fantastisk land. Likevel vet de færreste hvor fantastisk det er å høre dårlig i dette landet! Alt du måtte komme til å trenge av hjelpemidler, fra ørsmå høreapparater som ligger skjult i og bak øret til røykvarslere, ringeklokker, lydplanker og så videre er gratis for brukerne så lenge vi trenger det. Alt som kreves er en henvisning fra fastlege til spesialist eller høreavdeling på et sykehus. Din eneste egenandel er å forsikre utstyret.

Hørselshemmedes Landsforbund, HLF, er vår interesseorganisasjon. Den har lokallag rundt om i landet som arrangerer infomøter, sosiale sammenkomster og turer. Vår lokale avdeling dekker Eidsvoll, Hurdal og Nes kommuner og er åpen for alle. Facebook: HLF Øvre Romerike

Hjertelig velkommen!

 
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Produksjonsredaktør:Knut Øsmundset »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no