24. apr
SAVNES. Hovedbanen går fra Eidsvoll til Oslo og bør gjenåpnes for persontrafikk på hele strekningen, til beste for Øvre Romerikes innbyggere.
 
Samle alle gode krefter om en satsing på Hovedbanen
LEDER. Det er noe majestetisk over begrepet «Hovedbanen»

Publisert: 30.apr.2017 20:00
Oppdatert: 28.apr.2017 18:00

Det er jernbanestrekningen fra Oslo til Eidsvoll og var Norges første jernbanestrekning. Den ble åpnet i 1854 og er 68 kilometer lang. Banen ble allerede i 1904 utvidet med dobbeltspor fra Oslo til Lillestrøm, men fra Lillestrøm og nordover har utviklingen stått stille selv om banen har vært viktig og mye brukt.

Gardermobanen ble bygget og åpnet i oktober 1998 samtidig med flyplassåpningen. I 1999 ble banen ferdigstilt til Eidsvoll. Dette førte til at persontrafikken ble overført fra Hovedbanen til Gardermobanen og Hovedbanen ble benyttet kun til Dal for persontrafikk. For mange er dette mildt sagt underlig.

Hovedbanens utviklingsmuligheter ligger ifølge NSB bane på å få økt kapasiteten. Det betyr flere krysningsspor, eller i beste fall, dobbeltspor. Dette vil bedre kapasiteten for godstog, skriver NSB Bane.

Eidsvoll stasjon er senere utvidet mye som endestasjon for trafikken til Skien og Kongsberg. Det ble ikke tatt hensyn til en mulig gjenåpning av persontrafikk på strekningen Dal–Eidsvoll da dette skjedde.

Folket på Øvre Romerike synes generelt det er rart at toget på Hovedbanen ikke kan kjøres til Eidsvoll, men vente på Dal før det returnerer. Det vanskeliggjør reisen for folk mellom Eidsvoll og Jessheim og forbindelsen mellom disse knutepunktene på Øvre Romerike er for dårlig. Busstilbudet tar for lang tid.

Derfor får vi også slike utslag som EUB fortalte om denne uka der en ungdomsskoleelev bruker nesten en time fra Hammerstad til skolen på Jessheim. Vår oppfordring er at alle gode krefter må stå på for å få åpnet Hovedbanen for persontrafikk til Eidsvoll igjen.

 
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Produksjonsredaktør:Knut Øsmundset »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no