20. jul
Eidsvoll rådhus
 
Hva er det med Eidsvoll?
KOMMENTAR: 374. plass på Kommunebarometeret 2018 – der ligger Eidsvoll. Med 426 kommuner i Norge, er det bare 52 som er dårligere – de fleste av dem er småkommuner i Finnmark.

Publisert: 11.apr.2018 06:00
Oppdatert: 11.apr.2018 09:24

Eidsvolls nabokommuner gjør det vesentlig bedre – Nannestad havnet på 85. plass, Ullensaker på 255. og Hurdal på 285. Nannestad kan slå seg på brystet, mens Ullensaker og Hurdal ligger midt på treet.

Eidsvoll havnet 285 plasser bak Nannestad, 119 plasser bak Ullensaker og 89 plasser bak Hurdal. Den elendige plasseringen er ikke noe nytt. Den har gått i reprise hvert år så lenge jeg kan huske, og når vi tidligere har stilt spørsmål til både politikere og administrasjon i kommunen om hvorfor det er slik, får vi til svar at dette forstår de ikke, her må det være noe galt eller så er de innrapportere tallene, som kommunen selv står bak, feiltolket.

SYKERE FOLK? LAV UTDANNING?

Svaret er at folk er sykere, flere lever på en eller annen form for offentlig støtte og at vi har lav utdanning som følge av at vi har vært en industrikommune. Industrikommune? Det er jo snart en mannsalder siden folket levde av å jobbe på fabrikk i Eidsvoll.

Dårlig lønn og lav utdanning går ikke i arv i generasjoner. Barn og barnebarn av disse fabrikkarbeiderne har tatt sin utdanning på lik linje med samfunnet for øvrig. Altså: midt i Norges største innovative område, med landets hovedflyplass i sin midte, ligger en av Norges fattigste kommuner. Det er jo ikke til å forstå – og særlig ikke når nabokommunene går så mye bedre.

Denne gangen må det være slutt på snikksnakket og unnskyldningene når folk og media stiller kritiske spørsmål til Eidsvoll kommune om hvorfor det står så dårlig til når det burde gå så det suser.

Basistallene i undersøkelsen er i hovedsak hentet fra Statistisk sentralbyrås Kostra-database, foreløpige tall for 2017. I tillegg er de hentet ut fra offentlig statistikk fra en del andre kilder, både andre tall fra SSB, Utdanningsdirektoratet, Helsedirektoratet, Folkehelseinstituttet og Norsk kulturindeks fra Telemarksforsking.

Barometeret består av 12 ulike sektorer, med forskjellig vekt. Grunnskole og pleie og omsorg er viktigst, fulgt av barnevern, barnehage og økonomi. Disse sektorene utgjør 70 prosent av barometeret samlet.

SEKS KOMMUNER DÅRLIGERE I HELE NORGE

På eldreomsorgsområdet havner Eidsvoll på 420. plass! Det vil si at det bare er seks kommuner som er dårligere. Grunnskole: 367. plass, vann-, avløp og renovasjon: 267. plass, saksbehandling: 324. plass – og slik kunne vi fortsette område for område.

De som får lide for dette, er kommunens egne innbyggere. De som betaler sin skatt på lik linje med innbyggerne i nabokommunene, men som nødvendigvis får dårligere tjenester. Hvorfor skal de finne seg i det?

Det nyeste er at nå får de høyst trolig også eiendomsskatt på toppen. Det har verken Ullensaker eller Nannestad som ligger langt foran på Kommunebarometeret – og ikke har de tenkt å innføre det, heller.

Igjen stiller jeg spørsmålet: hva er det som gjør at Eidsvoll havner så langt ned på lista?

Er det innbyggernes skyld? Eller er de som styrer sin skyld?

Ett er sikkert: et eller annet sted svikter det, til og med grovt.

 
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Produksjonsredaktør:Knut Øsmundset »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no