23. apr
KRITISK: «Har Norge utspilt sin rolle når det gjelder å ivareta FNs menneskerettigheter?» spør Mahmod Ahmad. Foto: Kristian Westgård
 
Hva galt har «oktoberbarna» gjort?
Jeg har tenkt lenge. Holdt munn, men nå klarer jeg ikke mer fordi det bryter mot det jeg tror på: «Kjærlighet til alle, ikke hat mot noen».

Publisert: 11.nov.2017 06:00
Oppdatert: 11.nov.2017 17:15

Min samvittighet tillater meg ikke å tie, sitte stille og se på den forferdelige inhumane og uverdige behandlingen hundrevis av «oktoberbarna» blir nå utsatt for av den norske regjeringen. I saken om menneskerettigheter for barn, menneskelige verdier og humanistisk politikk støtter jeg partiet SV (Sosialistisk Venstre) 100 prosent i akutt stans av returene til Afghanistan.

FNs barnekonvensjon sier klart og tydelig at alle barn har rett til beskyttelse. For norske myndigheter bortfaller denne rettigheten med en gang vedkommende fyller 18 år. Da er «oktoberbarnet», som har levd i asyl plutselig blitt myndig og voksen. Noe som, for øvrig i resten av samfunnet blir feiret med bram og brask, men for disse barna som plutselig er blitt voksne og «statsløse» er 18-års feiringen heller livets sorg fordi den gir fatale konsekvenser for deres fremtid. Hvorfor?

Dagbladet sin artikkel oppsummerer to problemer ved dagens ordning:

  • Fjerning av det såkalte «rimelighetskriteriet» har ført til at det er blitt langt lettere å returnere flyktninger. Norge bruker dette resonnementet for alt det er verdt.
  • Norsk praksis med midlertidig opphold for unge asylsøkere under 18 år fungerer ikke. Halvparten av asylbarna har forsvunnet siden ordningen ble etablert i 2009.

«Oktoberbarna» ved Afghanistan illustrerer hvorfor det er problematisk. Ifølge FN ble 923 barn drept i Afghanistan i fjor. Dette er en økning på 25 prosent fra 2015. I tillegg ble cirka 2600 barn skadet i krigen. Selv om sikkerhetssituasjonen i landet regnes som kritisk, mener norske myndigheter at Afghanistan er trygg nok for retur. Men er det virkelig det? Paradoksalt ville Sylvi Listhaug ifølge henne selv aldri ha dratt til Kabul, hovedstaden i Afghanistan.

Har Norge utspilt sin rolle når det gjelder å ivareta FNs menneskerettigheter?

«Menneskerettigheter er de rettigheter og friheter ethvert menneske har i kraft av å være menneske, uavhengig av for eksempel kjønn, klasse eller etnisitet. Gjennom menneskerettighetene løftes grunnleggende verdier som likhet, frihet og verdighet frem. Menneskerettigheter anses også som sentrale for å sikre fred.

Menneskerettighetene handler for eksempel om retten til liv og sikkerhet, frihet fra tortur, rett til privatliv, vern mot diskriminering, tanke- og religionsfrihet, ytringsfrihet, rett til arbeid, helse og velferd,» ifølge Store Norske Leksikon.

Tydeligvis har den norske regjeringen «glemt» ovennevnte universelle menneskerettigheter. Det er med tungt hjerte å erkjenne at landet mitt sto for 64 prosent av alle tvangsreturene. Og det er ikke uten grunn Norge blir kåret som en av verstingene av Amnesty International når det kommer til tvangsreturer.

Avslutningsvis vil jeg derfor oppfordrer flest mulig til å signere Amnesty International sin aksjon og «like» oktoberbarnas Facebook-side fordi Norge er tjent med en menneskelig, humanistisk og verdibasert asylpolitikk der universelle menneskerettigheter gjelder. Tross alt handler det om «et varmt» Norge.

 
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Produksjonsredaktør:Knut Øsmundset »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no