15. sep
Utbygging på Jessheim. Her Skovly vest. Foto: Glen Widing
 
Hva med en trivelig by?
LESERBREV. Vi skal få en «kul kommune», og den «kuleste by i landet»!

Publisert: 06.mar.2017 12:05
Oppdatert: 06.mar.2017 12:05

Det er ikke måte på hvordan politikere, «Mr Jessheim» Tore Kværner, og utbyggere skal omskape byen vår. Hva står egentlig ordet «kul» for? Synonymene er mange: attraktiv, folkelig, moteriktig, ettertraktet blant annet. Men blir det en trivelig by? Slik det ser ut i øyeblikket er det trangt og kaldt med betongblokker og heisekraner overalt. Kan det bli plass til enda mer? 

Vi må tydeligvis belage oss på en mangeårig byggeperiode. Tore Kværner og hans mange utviklere og aktører vil hente inspirasjon og impulser fra de store kulturbyer – så visjonene er det ingenting i veien med. Selvfølgelig er det viktig med museer, gallerier, fontener, parker, lyssetting og skulpturer. Dette kan bidra til en levende by og forhåpentlig et godt bomiljø. Han framhever også bevaring av den korte veien til skog og mark. Ja, det er viktig og bra! Men da må man gå inn for markagrenser slik at det store sentrumsnære friområdet i Langelandsfjellet ikke skrumper ytterligere inn. For er det noe man etter hvert vil trenge her, så er det natur og skog. Det er også i forståelse med regjeringens plan for bynære friområder!

Byspredning må unngås, sier han. Men hvor langt skal byen strekke seg? Jeg er et talerør for mange som undres på dette. Flere har hatt utbyggere på døra som spør om hva huseier «skal med den store tomta rundt huset sitt?» «Den kan da utbygger få kjøpt?». Disse villaene var ikke sentralt plassert på Jessheim og hadde heller ikke store tomter. Skal man ikke føle seg sikker og trygg på å bo i eget hus lenger?

Nylig var en utbygger svært interessert i å kjøpe Sanitetens Lykkebo. Han fikk heldigvis avslag, for Lykkebo har en allsidig historie i bygda. Fra å være et fødehjem til å bli hele Jessheims møteplass for organisasjoner, markeder, brylluper, minnesamvær etc. Finnes det ikke magemål for utbyggeres grådighet? Før var det en kommunal byggekomité i Ullensaker. Den bestemte hvor husene skulle plasseres, størrelsen, fargen og så videre. Det var strenge regler å følge, og nåde den som fravek områdets husfarge eller annet! Nå derimot – er det visst fritt fram! Vi i villaområder føler oss som fritt vilt. Det synes som om kommunen med et pennestrøk kan omgjøre bostedet til et utbyggereldorado av betongkolosser og låvebygg. Når setter kommunen foten ned for geskjeftige utbyggere som utvider territoriet?

LES OGSÅ: «Er det slik at kvinner skal tie og holde seg til grytene?»

Til sist et spørsmål til Tore Kværner: Mange ivrer for et eldresenter/flerbrukshus i bygda. Pensjonister har til nå vært samlet på en kulturkafé i rådhuset en times tid hver lørdag eller hatt mulighet til å møtes på Frivilligsentralen. Men er det – i den «kule byens» planer – også plass til et senter med aktiviteter av ymse slag for den eldre garde?  

Det er også en drøm for mange!

Berit R. Ruud

Jessheim

 
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no