21. apr
KORTREIST: Anne Ekornholmen oppfordrer til å forsyne seg fra det lokale matfatet. Foto: Eirin Skålerud Leontin
 
Hva skal du spise i år?
Det er et utslitt nyttårsforsett; trene mer, spise mindre. Men hva med å spise noe du veit hvor kommer fra?

Publisert: 06.jan.2018 09:00
Oppdatert: 06.jan.2018 09:31

Vi er mange som føler på kroppen at de siste par ukene har resultert i et overskudd – av kalorier. Vi har mildt sagt tatt godt for oss av vått og tørt, av alt julas bord har vært dekt med.

Og nå sitter vi der. Har strengt tatt bare bytta ut sofaen med kontorstolen, men der sitter vi og tenker at nå, nå er det virkelig nye tider. 2018 skal by på endringer.

TELLE KALORIER

Selvfølgelig skal ingen av oss slutte å spise. Men har du lyst til å gjøre noe nytt, ta en utfordring, så har jeg en plan. Den handler ikke om å telle kalorier, ikke om raw food eller karbohydrater. Den handler ikke om pulverdietter eller mirakelkurer, Middelhavsmat eller kostholdskontroll. Den handler om å spise det du har rett foran deg.

RETT UTAFOR DØRA

Jo, jeg skjønner at det høres ut som om akkurat det vi har gjort i hele jula; spist så å si alt som er plassert framfor oss. Men jeg mener den maten vi har rundt oss. Den lokale, kortreiste.

Den som befinner seg rett utafor døra, eller kanskje på garden hos naboen. I tjernet du pleier å bade, eller rett til side for skogsstien du av og til går tur. Der er maten!

HUSMOR-GEN

Jeg har ikke så mye som ei katte hjemme, men jeg vokste opp med dyr, med slakting og hjemmelagd leverpostei. Og med åra har jeg likevel funnet mye glede i å produsere spiselige ting sjøl. Antakelig er det et latent husmor-gen som presser seg fram.

For jeg er ikke aleine. Venninnegaver nå til dags, for eksempel, de viser økende tendens til å være noe bakt eller hjemmesyltet på glass. Så mitt tips til nyttårsforsett – for dem som vil endre menyen i 2018 – er å plukke multe i Hurdal, blåbær på Ninabben og tyttebær på Mistberget.

Dessuten veit jeg at du finner kantareller på Feiringåsen. Trenger du å handle bær, får du jordbær hos Lynes på Østsida eller Isingrud på Kløfta. Da kan du plukke sommeren opp fra fryseren hele året.

BAKEBIBELEN

Flere ganger har jeg rivi meg frustrert i håret over latterlig dårlige resultater når jeg har hatt ånden over meg og bakt egne brød. Helt til jeg oppdaget bakeboka til Sverre Sætre. Den holder jeg nå for å være en slags bibel på området og anbefaler på det varmeste til alle som vil lykkes med havre, bygg og rug.

REDDIKER

Hvis du ikke har plass til annet enn noen reddiker i balkongkassa, kan du kjøpe potetene dine fra Tømte-tunet eller en av mange andre potetprodusentene på Øvre Romerike.

Er det upraktisk med høner i hagen? Da kan du handle hos mange små og store eggprodusenter, direkte fra fjøset, gjerne sjølbetjent, som hos Sjuve i Feiring.

KJØTT OG KAKER

Pølser og kjøtt får du fra Finsbråten og Smedstuen, kaker hos Loftet Gardsbutikk og suppe på Jøndal gårdsbakeri. I hagen finner du antakelig både plommer, rips, epler og solbær. Og har du ikke sjøl, er det mange som mer enn gjerne gir bort i stedet for at det detter ned og råtner.

Med honning fra en lokal birøkter, fisk fra Mjøsa og øl – hvis du ikke bestemmer deg for å brygge det sjøl – fra Sundbytunet på Jessheim, burde du være godt forsynt.

Alt ligger til rette for å spise seg mett i 2018 også.

Flere Invitert fra Anne:

 
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Produksjonsredaktør:Knut Øsmundset »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no