20. apr
 
Hvem tjener på fritt valg?

Publisert: 10.sep.2017 15:00
Oppdatert: 08.sep.2017 14:59

Hvor lenge vil du vente på å få utredet om den urolige bankingen i brystet er noe alvorlig? Hva gjør ventetiden med deg og de rundt deg?

Helse har heldigvis vært et hett tema i valgkampen, og du har kanskje opplevd å bli forvirret i skyttegravsretorikken om offentlige penger som brukes hos private aktører? Ja, en av grunnene til at det er kortere ventetider nå, er at Høyre har sagt at vi skal ta alle gode krefter i bruk. Fritt behandlingsvalg – at du kan ta med deg pengene det offentlige ville brukt på din utredning, og bruke dem hos en klinikk med ledig kapasitet. Til nå har litt under 5000 pasienter valgt å gjøre det.

Jeg har sett navnene på flere av disse klinikkene når jeg går gjennom hvem som tilbyr hvilke tjenester. Det er imponerende navn og flotte hjemmesider som gir god informasjon om behandlingene, og politikerne som kritiserer fritt behandlingsvalg å fremstiller dem som store konsern, kun opptatt av å skvise mest mulig ut av våre offentlige midler.

Hvis den argumentasjonen gjør at du nøler på hva som er rett, synes jeg du skal ta deg en tur og hilse på Dina og Natalia på A-medi i Asker. Mor og datter er begge leger. De har satset alt de har på å starte en klinikk og tar ut lite eller ingen lønn for å få det til å gå rundt. Deres hjertespesialist utreder pasienter en gang i uken. På grunn av det har A-medi stått for litt over syv prosent av somatikkbehandlingene i fritt behandlingsvalg her til lands. De har en til to ukers ventetid på den utredningen, mens på enkelte norske sykehus er det rundt et halvt års ventetid på samme undersøkelse. Allikevel lar de fleste av disse sykehusene være å fortelle om Dina og Natalias klinikk, at pasienten har rett til å velge å dra til dem i stedet – uten ekstra kostnad. De er avhengige av pasienter som finner fram selv, eller som kjenner noen som har hørt om dem.

Høyre vil lage pasientens helsetjeneste. En del av det er å fortsette å støtte pasientene til Dina og Natalia og andre gründere som brenner for å gjøre en forskjell i helsetjenestene. Det er de som tjener på fritt valg av helsetjenester. Vi vil utvide fritt behandlingsvalg og vi vil at flere skal høre om muligheten. Ikke fordi alle skal bruke noe annet enn de gode offentlige helsetjenestene våre, men fordi det er mulig. Fordi det gjør ventetiden kortere, ikke bare for dem som velger noe annet, men for alle som rykker fram i køen også. Men den lille klinikken med ni ansatte i tillegg til gründerne, og de mange pasientene de gir rask hjelp og viktig trygghet, står i fare om Arbeiderpartiet får bestemme. Da blir fritt behandlingsvalg reversert. Det kan jeg ikke skjønne at noen skulle være tjent med.

Tone W. Trøen er helsepolitisk talsperson Høyre

 
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Produksjonsredaktør:Knut Øsmundset »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no