26. apr
DEBATT. John Granly (t.v.) og Bjørn Hytjanstorp bidro i sørbygda-debatten om Eidsvoll Verk og Råholt.
 
Hvor bor du da?
LEDER. Et postnummer – tilsynelatende fire tilfeldige tall som skal få posten rett og raskt fram.

Publisert: 05.mai.2017 09:00
Oppdatert: 05.mai.2017 08:50

Disse sifrene betyr mer for mange. De er en del av historien, den lokale tilhørigheten, stolthet og innbyggernes identitet. Det er tema for både debatt og engasjement fylt med fornuft og følelser.

Denne helgen arrangerte Eidsvoll 1814 i samarbeid med lokale ildsjeler debatt med søkelyset på sørbygda i Eidsvoll, i lys av dagens vekst og utvikling. Er det en dragkamp mellom Eidsvoll Verk og Råholt? Har begge steder like sterk identitet som tidligere? Ja, mente mange. Mens det kom fram at for unge og innflyttere spiller det ingen rolle om de bor på Verket eller Råholt. De bor i Eidsvoll.

– Følelsen av tilhørighet og eierskap til steder står sterkt i Norge, har Reidar Almås ved Norsk senter for bygdeforskning uttalt til Vårt Land. Vårt distrikt er intet unntak. Rask vekst og utvikling gjør nå bygder til byer, tettsteder vokser sammen, grenser viskes ut og lokalmiljøene får nye innbyggere. Dette fører til at færre har like sterk tilknytning til sin egen hjembygd. Samtidig som mange av dem som er født og oppvokst i området blir behovet for å beskytte og bevare tradisjonen, sjelen og identiteten til sitt eget lokalmiljø forsterket.

Her må man klare å kombinere både vekst og vern. Man må bevare landskap, bygninger og felles kulturarv for å styrke og ivareta kvaliteter i lokalsamfunnet, samtidig som nye innbyggere og arbeidsplasser ønskes hjertelig velkommen. Dette bidrar til å bygge opp følelsen av tilhørighet og eierskap for nye og gamle innbyggere. Uansett postnummer.

 
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Produksjonsredaktør:Knut Øsmundset »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no