12. nov
UNDERHOLDENDE: Vanligvis mangler det verken høydepunkter eller scoringsjubel i Ull/Kisas kamper. Derimot er det ofte publikum som uteblir fra de gule og grønne setene. Arkivfoto: Eivind Garberg Bjerke
 
Hvorfor er du ikke på Ull/Kisa-kamp?
ETTERLYSNING: Ull/Kisa har etablert seg som et topplag i Obos-ligaen, likevel står mange seter står tomme på Jessheim stadion.

Publisert: 17.aug.2018 06:00
Oppdatert: 16.aug.2018 15:42

Utgangspunktet for denne kommentaren oppsto etter å ha observert hjemmepublikummet bli overdøvet av en småbarnsmor fra Nest-Sotra og en håndfull kompiser fra Florø.

TIDENES LAG?

Ull/Kisa mønstrer i 2018 muligens det beste laget klubben noensinne har hatt. Og til tross for en laber poengfangst etter ferien har lagets kamper nærmere fire mål i snitt. Samtidig besitter de en av ligaens mest severdige offensiver og har samtidig klart å bevare en lokal profil.

«Vi er Ullensaker/Kisa – et lag med fart og spenning» ljomes det ut av høyttaleranlegget på hver hjemmekamp. For de fleste andre lag ville denne strofen vært en god, gammeldags floskel. Men for dette Kisa-laget er det nærmest en faktaopplysning.

Likevel sliter klubben med å trekke folk på stadion. Tilskuersnittet oppgis å være 710 betalende per kamp hittil i år, mot 713 i fjor. Tallene er i så måte stabile, og er kun litt under middels i OBOS-ligaen. Samtidig tyder de på at det er vanskelig å rekruttere nye tilskuere.

Sammenlignet med andre klubber i OBOS-ligaen har Ull/Kisa og Jessheim kanskje det største publikumspotensialet. Få, om noen andre klubber, har opplevd større vekst i sitt nedslagsfelt de siste årene. I mine øyne bør publikumstallet være firesifret på alle Kisas hjemmekamper.

- SNITTET BURDE VÆRE 1000

Supporterleder i 1894 Jessheim, Kurt Kemi, er også overrasket over at ikke flere drar på kamp:

– Jeg er helt enig i at snittet burde vært over 1000. Engasjementet rundt klubben er stort. Jeg prater med mange som følger godt med og er oppdatert. Men flere av de er ikke på stadion, de ser kampene fra sofaen hjemme. Det er en konsekvens av at alle kamper er tilgjengelig digitalt, poengterer supporterlederen.

Et par ganger under hver hjemmekamp tråkker publikum til med «Kisa, klapp-klapp-klapp». Det er vel og bra, og dette er på ingen måte ment som kritikk mot dem som faktisk kommer på kamp. Det er heller ikke en etterlysning av nitti minutters synging, flagging og den type tribunementalitet. Den slags får større klubbers grupperinger ta seg av.

Oppfordringen er rett og slett så enkel som dette: Se ditt lokale fotballag på stadion – ikke hjemme fra sofaen.

IDENTITET OG LOKAL FORANKRING

Imidlertid kan ingen tvinges til å gå på kamp. Ingen kan piskes gule og grønne i 2 x 45 minutter. Supportere er ikke bestillingsvare. Etter min mening handler mye om identitet og lokal forankring. For Ull/Kisa bør det være alfa omega at innflyttere får et eierskap til klubben.

– Vi merker at det er vanskelig å trekke folk på kamp, og vi skulle ønske at publikumsøkningen gikk raskere, sier Cato Strømberg. Klubbens daglige leder trekker fram at de ikke har samme historie som Kongsvinger eller Ham/Kam. – Vi må bygge stein på stein og satse på de yngre.

Han håper romerikingene ønsker å ta del i klubbens friske målsetting om eliteseriefotball på Øvre Romerike i løpet av de neste tre sesongene.

Vegen dit er imidlertid lang. Personlig mener jeg Strømberg og klubben bør forsøke å senke billettprisene i en prøveperiode. Dagens billettpris for voksne er 175 kroner. Senker man denne til en hundrelapp, tror jeg samtidig man senker manges terskel for å dra på kamp. Og trekker man flere på stadion, øker kioskinntekter og annet mersalg proporsjonalt. Dette kommer selvsagt på toppen av et, forhåpentligvis, økt og mer synlig engasjement.

- trenger publikum

Kaptein Christian Aas sier rett ut at spillerne presterer bedre med flere på tribunen.

– Vi etterlyser flere tilskuere. Vi gjør det bedre på banen når det er litt trøkk fra publikum. Det gjør det jo morsommere å spille, sier kapteinen, som samtidig understreker at spillerne har sin del av ansvaret for å lokke publikum til stadion.

Så – hvorfor går ikke du som leser dette på kamp? Ta turen, da vel. Støtt ditt lokale lag. Det har de over lang tid vist at de fortjener. Denne helga er det for øvrig gratis inngang, dekket av én av klubbens sponsorer. Dermed kan ingen klage på billettprisene – denne helga.

La meg sitere Christian Aas:

– For å nå Eliteserien på sikt, trenger vi publikums støtte nå.

 
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »
Ansvarlig redaktør (konst.):Vegard Storbråten Øye »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no