16. jun
 
Hvorfor er venstresida mer demokratisk enn høyresida?
Demokrati: Alle de politiske partiene sier at de forsvarer og kjemper for demokratiet, folkestyret. Men er det riktig?

Publisert: 07.sep.2018 15:00
Oppdatert: 07.sep.2018 14:49

Hvorfor er venstresida i politikken , og særlig da SV og Rødt, mer demokratisk enn høyresida?

Det er mange oppfatninger om hva sosialisme er. Dette sitatet fra Wikipedia synes imidlertid å treffe godt: «Sosialisme (fra latin socius – følgesvenn, kamerat) er en politisk ideologi som ønsker økonomisk likhet mellom samfunnsmedlemmene.

ET fellesskap

Grunnleggende i sosialismen er at produksjonsmidlene er eid og kontrollert demokratisk av et fellesskap, enten gjennom det offentlige, staten eller samvirker (eller en kombinasjon av disse).

Tilhengere av sosialismen ser økt offentlig og demokratisk engasjement i samfunnet som et virkemiddel til å oppnå rettferdighet og positiv frihet («rett til»). Sosialismen fremmer demokratisk styring av økonomien, og er skeptisk til private næringsinteresser og profittmotiver. Tilhengere av sosialismen har i motsetning til tilhengere av kapitalismen og liberalismen et negativt syn på frie markeder (hvor det er privat eiendomsrett på produksjonsmidlene), ettersom de anser dem å skape skiller mellom rike og fattige.»

Dette sitatet understreker det demokratiske, folkestyrte, flere ganger. Mange sosialister (som jeg etter hvert kjenner en hel del av) mener at en viktig veg til et klasseløst samfunn med «økonomisk likhet mellom samfunnsmedlemmene» går gjennom arbeidereide bedrifter – det vil si bedrifter som de ansatte eier, ikke en eller noen få eiere eller aksjonærer. Når det er de ansatte som sjøl eier bedriftene, blir arbeidet mer effektivt fordi de ansatte får en helt annen interesse for at de går bra. I tillegg er det i seg sjøl et demokratisk bidrag til samfunnet at «folk flest» bestemmer. Dette er en innflytelse som vil spre seg utover og gjennomtrenge hele samfunnet.

Enkeltindivider

På den politiske høyresida er det motsatt. Wikipedia skriver igjen: «Kapitalisme (av latin: capitalis, avledet av caput, «hode») er et økonomisk system hvor formue og produksjonsmidler er privateid.

I et kapitalistisk system er det enkeltindivider enten alene eller sammen med andre, som eier, betjener og handler fast eiendom, arbeidskraft og kapital. Investeringer, distribusjon, inntekt, produksjon, prising og utbud av varer og tjenester er bestemt av selvstendige frivillig private avgjørelser i en markedsøkonomi.

En egenskap ved kapitalismen er at hver enkelt person eier sin egen arbeidskapasitet, og derfor kan selge den til arbeidsgivere.»

Her er det altså en eller noen få eiere eller aksjonærer som er «hode» i bedriftene, som bestemmer, ikke «folk flest». Dette er altså det motsatte av demokrati, folkestyre. Dette er òg en innflytelse som sprer seg utover og gjennomtrenger hele samfunnet.

 
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Produksjonsredaktør:Knut Øsmundset »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no