27. jun
Ungdomsmiljøl: – Den siste tiden har Natteravnene ansett det nødvendig også å være synlig tilstede i Jessheim sentrum og på Storsenteret flere dager i midt i uka fra etter skoletid og utover kvelden, skriver Irene K. Furulund og Svein Tore Olsen. Illustrasjonsfoto
 
Hvorfor farges alt så rosenrødt?
MENINGER: Om oppvekstmiljø for barn og unge, politisk styring og prioriteringer i Ullensaker.

Romerikes blad 30. juli uttaler ordfører Tom Staahle at Ullensaker kommune har håndtert veksten i kommunen de siste 20 åra på en forbilledlig måte.

Kan ordføreren virkelig slå seg på brystet med at kommunen har lykkes i å «sikre bærekraft og balanse» innenfor oppvekstmiljø for barn og unge i kommunen eller pynter ordføreren på virkeligheten?

Utekonktaktene

Utekontaktene i Ullensaker gjør en fantastisk jobb. All ære til Jan Wiktor Olufsen og hans kollegaer i Ullensaker. Hvordan ungdomsmiljøet kunne ha vært i kommunen uten Utekontaktene er ikke godt å si, men trusler om nedleggelse behøver de ikke frykte. Til det har kriminaliteten og ungdomsmiljøet rundt og på Jessheim blitt alt for tøft og brutalt.

Hva sier ungdom, natteravner og politiet om ungdomsmiljøet i Ullensaker?

Lokal ungdom vi har snakket med beskriver en ganske annen virkelighet en hva ordføreren gir et forbilledlig inntrykk av.

Avtalte slåsskamper

Det avtales brutale slåsskamper, såkalt beefing mellom ulike ungdomsmiljøer på Romerike.

Det er et omfattende narkotikasalg på videregående skoler og i Jessheim sentrum.

Ungdom helt ned i 13-14 års alder vanker på Storsenteret bevæpnet med kniver.

Ungdomsgjenger «henger» på Storsenteret og i sentrum fra onsdag/torsdag ettermiddag/kveld mot helg.

Både politiet og Natteravnene underbygger ungdommenes virkelighetsbeskrivelse.

ET VOLDSOMT MILJØ

Greta Braathen, leder for Nattravnene i Ullensaker siste 10 år fortalte til Romerikes Blad 5. april i år om en utvikling siste året som gjør henne skremt. Det har blitt et voldsomt miljø på Jessheim den siste tiden. Det er trist at ungdom skal bli dratt inn i miljøer som driver med planlagte slåsskamper og både bruk og salg av narkotika. Gjenger som driver med åpenlyst narkosalg i gatene. Skoleelever som drikker eller ruser seg på høylys dag.

Den siste tiden har Natteravnene ansett det nødvendig også å være synlig tilstede i Jessheim sentrum og på Storsenteret flere dager i midt i uka fra etter skoletid og utover kvelden (sign. undertegnede).

Politiet har også flere ganger, så sent som i Romerikes blad 6. og 21. juni i år slått alarm om at barn og unge trues med våpen og frykter dødsfall pga. endringer i narkotikabruken

STERK VEKST

Arbeiderpartiet støtter Greta Braathens tanker om at den negative utviklingen i stor grad skyldes den sterke veksten. Det bygges for mye for fort på Jessheim nå. Ingen kjenner hverandre lenger og tryggheten blir borte. Ungdommene mangler et sted å samles, så de samles ute i gatene, og rundt skolene.

senke tempoet

Nå er det på tide å trekke pusten og senke tempoet, og tenke oss om. Hvilken samfunnsutvikling ønsker vi i kommunen? Hvis vi ønsker å gi barn og unge et trygt og godt oppvekstmiljø må det etableres møteplasser med sosiale barne- og ungdomstilbud i kommunen. Idrett og korps passer ikke for alle. Her faller mange utenfor.

Ordføreren snakker om ideologi og legger vekt på grensen mellom hva det offentlige skal forventes å løse kontra hva enkeltmennesker selv kan ta ansvar for, kostnadsbildet for det offentlige vil se ut i årene som kommer/nasjonal politikk- at Ullensaker må være forberedt på en strammere livreim i årene som kommer.

Store forskjeller

Her er han faktisk inne på en av de store forskjellene i politisk ideologi. Arbeiderpartiet kan hverken forsvare den nasjonale innstrammingspolitikken som er et resultat av store skattekutt til landets rikeste, eller Ullensakers økonomiske situasjon som bl.a. har sammenheng med den omfattende privatiseringen og OPS (offentlig privat samarbeid) av tjenester og kommunale bygg.

Det politiske flertallet i Ullensaker har de siste 20 åra satt kommunene i en alvorlig økonomisk situasjon når gjelda nå er oppe i dramatiske 3,3 milliarder.

Gjeld

Nedbetaling av gjelda kommer til å bli merkbar på økonomien, men det må ikke bli på bekostning av barn og unge i kommunen.

 
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Produksjonsredaktør:Knut Øsmundset »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no