24. apr
Arne Halvorsen
 
Hvorfor kan ikke kommunen levere nok vann til innbyggerne?
Eidsvoll har i likhet med mange kommuner på sentrale Østlandet satt inn begrensninger på befolkningens vannforbruk nå på forsommeren.

Publisert: 14.jun.2018 09:00
Oppdatert: 12.jun.2018 14:40

Høyereliggende strøk mister vanntrykket, og vannet kan bli borte.

Hvorfor kan ikke kommunen levere nok vann til innbyggerne? Selvfølgelig er forbruket større i tørt og varmt vær. Det burde alle vite og ta høyde for i utbygginga. Betaler vi ikke for å ha nok og godt vann når vi trenger det? Vi bor på en del av kloden med et klima som tilsier at dette ikke burde være nødvendig. Vi har tilgang på nok «råvann».

Stort lekkasjeproblem

Det opplyses fra administrasjonen i Eidsvoll at det er kapasitetsproblemer i renseprosessen som er årsaken til at det blir innført vanningsforbud. Sannheten er nok mer sammensatt enn dette. 41 prosent av det vannet som går gjennom vannbehandlingsanlegget ved Tisjøen forsvinner. Stort lekkasjeproblem. Virksomhetslederen vet ikke hvor lekkasjene er. De har kjøpt inn et dyrt dataprogram som han opplyser skal hjelpe kommunen å finne lekkasjene. Så nå skal man finne lekkasjene fra sine kontorer?

Flinke og raske

Jeg opplever at «gutta med møkk under neglene» er flinke og raske til å rette opp lekkasjene når de først setter i gang. Hvorfor blir ikke denne «spisskompetansen» brukt mer ?

Vi får hjelpe til med å finne lekkasjene til alles beste. Nå er det så tørt at dersom det står vann i overflaten eller er svært bløtt på et areal hvor du tror det går en vannledning så meld ifra til Eidsvoll kommune. Så får fagfolkene registrere og undersøke dette.

Bør fornyes

Beste ekspertisen i landet sier at kommunale vannrør bør fornyes etter 50 år. Hva gjør Eidsvoll ? Vi har neste 300 km med kommunale vannledninger. De siste årene har under 1,5 km blitt fornyet. Med denne hastigheten går det nesten 200 år før vi har fornyet våre vannrør. Dette er ikke holdbart!!

Ansvaret er til syvende og sist politisk. Hvorfor sitter politikerne bare og venter på en -etter mitt syn - ganske tafatt administrasjon.

Prioritert oppgave

Vann og avløp angår nesten alle innbyggerne i kommunen og bør derfor være en prioritert oppgave å arbeide med for våre valgte politikere. Bare vi får utbedret vannbehandlingsanlegget ved Tisjøen så vil alt være o.k. er det svaret administrasjonen gir på vannbegrensningen nå.

Så enkelt er det dessverre ikke. Dimensjonen på vårt rørsystem setter også begrensinger. Skal farten og trykket på vannet i rørene fortsette å øke vil vi nok få ennå flere lekkasjer. Er dimensjoneringen stor nok i vannrørene til all utbyggingen i sørbygda ? Og hva med vannet over til Sundet ? Har administrasjonen nok kontroll på dette eller blir politikerne ført bak lyset når de vedtar utbyggingsplaner. Jeg bare spør for de kommunale planene sier ikke nok om dette.

Fordele kostnadene

Jeg tror nok Eidsvolls innbyggere fortsatt kommer til angre på at våre politikere sa nei til invitasjonen fra Ullensaker til å være med på utbyggingen av vannbehandlingsanlegget ved Hurdalsjøen. Her hadde vi fått mulighet til et framtidsrettet stort anlegg med nok vann. Tisjøen ville holdt som reservevann.

Vi er 24.647 innbyggere i Eidsvoll og det er vel ca 9000 boenheter som har kommunalt vann. Vi er en stor kommune med mange å fordele kostnadene til vann på. Så det burde være mulig å få gjort noe på dette området.

 
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Produksjonsredaktør:Knut Øsmundset »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no