20. sep
SHOWETIME: Valgnattens grand finale. Foto: Vegard Storbråten Øye
 
I manesjen på Sirkus Stortinget
Årets valgkamp og valgvaker er unnagjort - en arena hvor man ved siden av debatt og politikk har fått oppleve PR-kåte politikere, pressefolk i flokk, stemmestuntshow og kampanje-klovner i fri dressur.

Publisert: 16.sep.2017 18:00
Oppdatert: 15.sep.2017 10:41

Roserestene har visnet. Luften har gått ut av ballongene. Vaffeljernene får kjølne og vaffelfettet størkne. De svette parti-t-skjortene og logojakkene er lagt til vask. Overskudd av pastiller, buttons og kulepenner legges på et mørkt lager til neste valg. De er alle restene som vitner om en lang og intens valgkamp som er tilbakelagt.

STEMMEJAKTEN

Valgkampen er en beundringsverdig dugnad hvor partiledere og statsråder, rørleggere og kassadamer mobiliserer. Hvor tusenvis jobber frivillig dag og natt på stemmejakt for partiet i sitt hjerte. Med kreative metoder og stunt på lur - alt for å få Ola og Kari til å putte nettopp deres partiseddel i urnene. Et viktig bidrag til demokrati og ytringsfrihet. Meninger og debatt. Men også bidragsyter til en god dose sirkus.

Lydige sirkushester

I tillegg til stands og stunt har stortingskandidater og statsråder blitt flydd i helikopter og løpt i shuttle-trafikk mellom TV-studioer, radiointervjuer, direktesendinger og avisintervjuer.

Alle like desperate om å få mest mulig oppmerksomhet - her er ”all PR er god PR”. Selv om politikken ikke står i sentrum stiller de velvillig opp. De synger. De danser. Bokser. Kysser seler. Imiterer. Og konkurrerer. Kort sagt: Velvillig hopper politikerne som lydige sirkushester i manesjen når mediene sier hopp, sitt eller rull rundt denne perioden.

Det er ingen tvil om at det kan bidra til å gjøre dem mer folkelige og mindre selvhøytidelige ved å spille på sjarm, svakheter og humor. Selv om politikken fort havner i skyggen av showet.

SISTE AKT

Idet den siste valgkampboden ble pakket ned og valglokalene åpnet, fikk publikum strukket på beina og løpt til urnene for sin borgerplikt. Imens rakk stortingskandidatene å få pudret nesen og stryket skjorten før det var klart for siste akt. Fanfarene spilles, teppet går opp og valgvakene er i gang. De to største stjernene og trekkplastrene av dem alle, Støre og Solberg, entrer podiet på sine respektive vaker. Til øredøvende applaus, jubelbrøl, blitsregn og trampeklapp så det ristet i rosedekorasjoner og ballongoppsatsene.

Fra dronebildene fremstår det som partilederne forfølges av en hissig bisverm. En gruppe ville flokkdyr med blod på tann. Pressen har fått los.

KLIMAKS OG KONFETTI

Klokken er rett over midnatt. Solberg entrer podiet. Omringet av svette, ivrige og påtrengende journalister fra inn- og utland, meg selv inkludert, som gjør alt for å få en kommentar og blinkskudd konkurrenten ikke får. Vi dyttes fra side til side av strenge dresskledde sikkerhetsvakter med plugg i øret. Man sier at pressefotografer er en utdøende rase. Det fikk man motbevist denne natten. Nå var alt som kan krype og gå av pressefolk og fotografer skremt ut.

Solberg som solte seg blitzregnet. Partifeller i seiersrus. Publikummere sikret de obligatoriske selfiene til sosiale medier. Den blåglitrete konfettien salutteres og regner over salen som et symbol på sirkusets klimaks. Årets valgkamp og valgnatt var brått slutt.

Men var det noen der som fikk med seg hva Solberg egentlig sa?

 
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no