16. jul
IMPONERT. De fines ennå, reparatørene som reiser rundt og reparerer hvitevarer. Her var det ledningsbrudd.
 
Ikke en utdødd rase
INVITERT. Jeg trodde det nesten ikke før jeg opplevde det. Vår 10 år gamle oppvaskmaskin kunne repareres.

Publisert: 16.mai.2017 12:00
Oppdatert: 16.mai.2017 12:01

Mine to første uker som avgått redaktør har blitt slik jeg ønsket meg. Fokus på tre ting: Vaktmester og vedlikehold i eget hus og hytte, flere turer i skog og mark og mer samvær med familien.

Jeg synes jeg har rukket mye. Tidligere kollega John Granly sa at «du får det så travelt, det er så mye å gjøre». Han skriver nesten på heltid fortsatt, det vil ikke jeg gjøre, men et tilbud om å skrive «Invitert» var veldig hyggelig. Jeg har ikke hatt det travelt, men nok å ta meg til, slik jeg ønsket. Det har vært to fine uker.

Det startet med at vi samlet familien. Samlingen skulle egentlig vært på hytta, men på grunn av snøværet de første dagene i mai, valgte vi å samles hjemme. Det endte som om vi var på hytta, med stor oppvask.

Da alle hadde reist, nesten, to barnebarn ble igjen hos oss, begynte det å pipe fra oppvaskmaskinen. Jeg gikk mot kjøkkenet. Samtidig ropte kona fra kjelleretasjen: – Det renner vann ned fra taket.

– Å, nei, er det sånn dette skal bli, var min første tanke. Oppvaskmaskinen var full av vann, men noe trykket seg ut og rant ned gjennom golvet og i kjelleren.

Det var bare å gå i gang, sjekke knapper og trykke, men intet hjalp. Det pep i maskinen. Vi tømte maskinen manuelt og gikk i gang med oppvask på gamlemåten. Ganske hyggelig egentlig når man er på hytta, men ikke så hyggelig hjemme. Siden det var 29. april og to helgedager til før første arbeidsdag, slo vi oss til ro og tenkte «det kan jo skje verre ting». Det betyr sikkert bare at vi må kjøpe en ny oppvaskmaskin.

Det mente vi å ha råd til.

Men maskinen gikk og noe fungerte. Vi undret om vi skulle ha elektriker eller rørlegger. Så gikk jeg på nettet, ville liksom ikke gi opp prosjektet.

Jeg fant bruksanvisningen og et nettsted for problemløsning, men intet av dette hjalp meg. Men produsenten hadde et servicetelefonnummer der vi kunne få hjelp. Gratis hvis maskinen var under 24 måneder gammel. Vi betalte gjerne litt om maskinen kom i gang igjen.

Første hverdag ble servicenummeret ringt. Etter tasting 1, 2 og 3 fikk jeg svar. En gebrokken utlending kunne gi meg et nytt nummer til et servicefirma. Jeg ringte.

En hyggelig dame i Nittedal svarte. Hva slags maskin også videre ble oppgitt.

– Jeg kan sende en servicemann i morgen hvis du er hjemme. Det var jeg jo.

– Flott, sa jeg, hva vil det anslagsvis koste? Jeg fryktet at summen ble så stor at jeg like gjerne kunne kjøpe ny maskin uten besøk av servicemannen.

– 1155 kroner, sa den hyggelige kvinnestemmen. – Det inkluderer arbeid, transport, men ikke eventuelle deler.

– Det kan jeg satse, sa jeg. – Blir den ikke reparert, har jeg gjort et forsøk på å unngå bruk og kast-metoden.

Sindre kom. la seg ned foran maskinen.

– Pumpa er defekt, slo han fast.

– Ja vel, sa jeg, – hva betyr det?

– Jeg får hente ei ny pumpe i bilen, sa han. Den nye pumpa startet heller ikke.

Da åpnet han lokket på oppvaskmaskinen. Der fant han to ledningsbrudd. Reparerte dem, testet maskinen. Den fungerte. Det har den gjort siden.

Jeg lot meg imponere. Av at det fortsatt finnes slike firmaer som reiser rundt og reparerer ting som stopper opp. Billig var det også.

Han tok fram kortautomaten, jeg betalte og kvitteringen kom på sms tvert.

Det var som å bli satt 20–30 år tilbake i tid da Erik Rømmerud fra Eidsvoll Bygg reiste rundt og reparerte slike ting. Jeg så ham for meg, minnene kom om da han skulle reparere en vaskemaskin hos oss. Vi hadde fire barn. – Denne går vel ganske mye, sa han forsiktig. – Hele tiden når vi er hjemme, svarte kona. – Da er det bare å bytte. Denne er utslitt, sa han ganske greit.

Besøket av Sindre skilte seg ut på en måte. Vi fikk faktura fra Eidsvoll Bygg, nå brukte jeg kort, eller jeg kunne vipset.

Men reparatørtjenesten fins. Ikke kjøp ny. om den gamle kan gå noen år til.

TIPS 2

Før reparatøren dro, spurte jeg om noe kunne gjøres med induksjonsplata der fett hadde brent seg fast i overflaten.

– Du bare tar en flat tapetkniv eller et spesialredskap og skraper det av slik, sa han og viste meg. Neste dag hadde vi også fått ny ovnsoverflate takket være tipset, men vær forsiktig så du ikke skraper striper eller skader overflata. Jeg klarte det, da kan flere klare det.

Erik Øsmundset er pensjonert redaktør for Eidsvoll Ullensaker Blad

 
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Produksjonsredaktør:Knut Øsmundset »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no