19. aug
MATPRODUKSJON: Vi trenger de små brukene med små, bratte jorder og 8–10 kuer like mye som vi trenger de store gårdene med lettdrevet jord sentralt plassert. Foto: Frank Hoel-Knai
 
Ikke for sent å snu i landbrukspolitikken
Stortingsvalget nærmer seg raskt, og det er på tide å gjøre seg opp en mening.

Publisert: 20.aug.2017 12:00
Oppdatert: 18.aug.2017 12:00

Vi har i sommer igjen sett at for mange så er ordet bonde et skjellsord, fra folk som ikke vet bedre, men også fra folk som burde visst bedre: miljøvernere og dyrevernere.

En massiv hets og mobbing av en hel yrkesgruppe, som sannelig har hatt nok å slite med både fysisk og psykisk etter sommerens ulveangrep.

Det er tydelig at det er vanskelig for mange å tenke seg en situasjon uten mat. Men denne maten trengs det en bonde for å lage, en norsk bonde. For med en spent og usikker verdenssituasjon kan vi ikke ta det for gitt at vi kan importere den maten vi til enhver tid ønsker.

Hva er alternativet? Alternativet er ikke importert mat, verken fra land som burde trenge maten selv, eller fra land med en tvilsom politikk både på dyrevern og miljø. Nå sist, funn av insektmiddel i egg fra Nederland.

Nei, alternativet er en styrket matproduksjon i Norge. Ifølge Mattilsynet er norsk mat svært trygg, og dyrehelsen er på topp sammenlignet med mange andre europeiske land. Dette er et tema som burde oppta ikke bare bonden, men alle som har den strålende sjansen og muligheten det er å kunne være med å bestemme de neste fire årenes politikk, ved å møte opp den 11. september og gjøre et valg.

Et valg som kan være med å sikre matproduksjon i hele landet. Norge har bare 3 prosent matjord, og da har vi ikke råd til å sentralisere, men vi må bruke de mulighetene vi har. Da må det også legges til rette for dette.

Vi trenger de små brukene med små, bratte jorder og 8–10 kuer like mye som vi trenger de store gårdene med lettdrevet jord sentralt plassert. Vi trenger landbrukssamvirket som henter selv de minste leveranser lengst unna. Dette gir levende bygder, og et kulturlandskap slik som vi er vant til å se det, noe som igjen gir grunnlag for turisme og andre næringer.

En politikk som kommer landbruket til gode, kommer alle til gode. Sikre vilkår, trygge rammer og forutsigbarhet for bonden er en trygghet for alle.

En trygghet om at vi som bønder fortsatt skal gjøre vårt beste for å sikre selvforsyning av ren, god og trygg mat til alle.

Så derfor: Det er ikke for sent og snu. Bruk stemmeretten klokt, hjelp til med å rette oppmerksomheten mot landbruket, til alles beste. Godt valg!

 
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Produksjonsredaktør:Knut Øsmundset »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no