20. okt
 
Ikke glem 8. mars
LEDER. 8. mars burde ikke vært mer enn hvilken som helst annen dato, men det er den.

Publisert: 07.mar.2017 16:42
Oppdatert: 08.mar.2017 06:20

Den internasjonale kvinnedagen ble først arrangert 8. mars 1909 i USA, og året etter ble den vedtatt som internasjonal dag på en konferanse i København der 100 kvinner fra 17 land deltok. FN gjorde den til FN-dag i 1977. Dagen ble innstiftet for å sikre kvinners rettigheter, blant annet i forhold til stemmerett.

Kvinneundertrykkelse har vært tema på mange 8. mars-markeringer verden rundt. Mange vil sikkert si at i Norge har vi i dag likestilling for kvinner og menn. Dette er nok formelt sett riktig, likestillingen er vedtatt, men praksisen kan nok variere.

I Norge i dag er det mye fokus mot vold overfor kvinner, vold innenfor hjemmets grenser og vold mellom samlivspartnere. Dette igjen går utover de uskyldige, barna, som må leve i det som i beste fall kan kalles «et helvetes hjem».

I Norge har vi i dag etablert krisesentre der den angrepne part kan søke ly og få nødvendig beskyttelse. I noen få tilfelle er også menn den parten som trenger beskyttelse, men dette er unntakene. Det er nesten alltid menn som er voldelige overfor den andre part, kvinnen.

«Gå etter første slaget. Har man blitt slått, kommer det flere slag, Det er aldri din skyld at du blir slått», sier kvinnen som forteller sin historie i dagens EUB.

Hennes historie viser at 8. mars, kvinnedagen, må leve videre med all sin kraft. Samfunnet trenger dagen for å fokusere på dette alvorlige problemet, som delvis er skjult, delvis skambelagt og vanskelig å hanskes med. Det må rett og slett fram i lyset.

 
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no