17. jul
STEM: «I tillegg vil Martha Tærud bli en ung stortingsrepresentant. Vi trenger noen ungdommer på Stortinget», skriver Hurdal Sp. ?Foto: Kristian Westgård
 
Ikke glem valget i fjor
MENINGER: I fjor hadde flere av kommunene på Øvre Romerike folkeavstemning.

I Hurdal stemte 67 prosent mot kommunesammenslåing og i Ullensaker var tilsvarende tall 75 prosent. Både Eidsvoll, Nannestad og Gjerdrum sa også nei til endring i kommunestruktur.

Resultatet var bra for dem som ønsket å beholde lokaldemokrati og troen på at lokalt engasjement er bra for å skape gode tjenester der folk bor. Motstanden mot sentralisering bidro til at Høyre og Frp ikke kunne gjennomføre kommunereformen helt som ønsket.

I tillegg til kommunereformen som folk flest sa nei til ønsker svært få at lokale lensmannskontor forsvinner og at tjenester på lensmannskontoret skal flyttes til byer. Både lensmannskontor og passtjeneste er fortsatt i behold på Råholt takket være lokalt engasjement mot deler av politireformen.

Det er ikke vanskelig å forstå at det blir billigere for politiet om alle vi som skal ha pass møter opp på Lillestrøm. Men politikere burde se at det kan være dårlig samfunnsøkonomi at alle som skal ha pass må ta fri fra skoler og jobb for å rekke politiets åpningstid i en by istedenfor å kunne motta tjenesten lokalt.

Senterpartiet ønsker at statlige og kommunale tjenester for folk flest skal være tilgjengelig i rimelig avstand fra der folk bor. Senterpartiet vil ivareta dette for statlige tjenester som politi og vil bedre kommuneøkonomien slik denne målsettingen blir mulig å gjennomføre for kommunen.

Bare på denne måten blir samfunnets tilbud av tjenester til folk noenlunde likeverdig mellom folk i byer og folk på landsbygda.

Fylkespolitikk genererer nesten ingen interesse blant folk. Og media dekker sjelden fylkespolitiske saker. Riksavisene dekker storting og regjering og lokalavisene følger med på kommunenes arbeid. Fylkeskommunene blir et fristed fra journalistisk innblanding. At journalister gjør en jobb i fylkesorganisasjonen er viktig for demokratiet.

Med Høyre og Frp i regjering er det vedtatt at Akershus skal bli felles fylke med Østfold og Buskerud. Oslo skal fortsette som før selv om de største utfordringer innen arealbruk og samferdsel i regionen nettopp angår relasjonen mellom Oslo og fylkene rundt. Det er vanskelig å forstå at dette nye fylket skal bli en god demokratisk enhet som bidrar til lokaldemokrati og gode tjenester der folk bor. Snarere er det lett å se for seg at dette blir en enhet som verken folk flest eller journalister vil engasjere seg i, og som dermed blir en skjermet avdeling, der byråkratiet får utvikle seg i fred.

Er vi tjent med en slik løsning?

Akershus Senterparti har i år mulighet til å få sin kandidat nummer to, Martha Tærud fra Nannestad, inn på Stortinget. En senterpartirepresentant fra Nannestad vil være en talsperson for fortsatt matproduksjon på både små og store landbrukseiendommer. Sikker mat er viktigere enn billigst mulig mat. Senterpartiet er også for videreutvikling av skognæring og andre innlandsressurser. Dette er viktig i en tid da klimasituasjonen sier at olje og gass må reduseres til fordel for fornybar energi og fornybare produkter.

I tillegg vil Martha Tærud bli en ung stortingsrepresentant. Vi trenger noen ungdommer på Stortinget. Og folk og næringsliv på Øvre Romerike trenger en ekstra lokal talsperson.

Husk valget i fjor og bruk stemmeretten også i år!

 
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Produksjonsredaktør:Knut Øsmundset »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no