17. jul
 
Imponerende kreative politikere i Ullensaker
Husbankens retningslinjer for beregning av kommunale avgifter til vann og avløp gir ikke lenger nok penger i kassa, så nå har Ullensaker-politikerne pønsket ut en genial plan.

Publisert: 03.mar.2018 12:00
Oppdatert: 02.mar.2018 12:23

Avgifter til vann og avløp utgjør en betydelig del av beløpet Ullensaker kommune innkasserer to ganger i året.

Om man ikke har valgt å installere vannmåler i egen bolig, har beregningsgrunnlaget alltid vært boarealet i hver enkelt husstand etter Husbankens retningslinjer.

At prisene stiger jevnt og trutt, er vi alle kjent med, og vanligvis henger dette sammen med indeksregulering og andre markedsendringer.

Kommunale avgifter har dermed også blitt dyrere og dyrere år etter år. Slikt må man leve med. Men nå opplever vi plutselig en oppsiktsvekkende kreativitet blant Ullensakers folkevalgte. Noe måtte gjøres for å hente ut mer penger fra innbyggerne, så denne gang har man lagt hodene i bløt og funnet frem til en genial løsning.

Som ved et trylleslag, har boligene våre plutselig fått langt større boareal. Noen opplever faktisk at eget boareal er blitt dobbelt så stort som takstpapirer og annen dokumentasjon bekrefter. Og man må smertelig erfare at vann- og avløpsgebyrene øker tilsvarende. Husholdningsbudsjettene sprekker.

Genialt ikke sant? Man legger ganske enkelt bort Husbankens retningslinjer og lager sine egne. Slikt blir det penger av. Mye penger.

Velger man å klage på dette, blir tilbakemeldingen ganske sikkert at man kan installere vannmåler og betale literpris for vann man bruker.

Da må man imidlertid være klar over at det er kostbart å installere vannmåler, at man selv er ansvarlig for vedlikehold, for jevnlig avlesing og innrapportering, samt at man i forkant – etter bestemte kriterier- må søke kommunen om tillatelse til slik installasjon. Om slik søknad blir innvilget, avhenger formodentlig av om kommunen finner det tilstrekkelig lønnsomt.

Hva gjør vi? Sitter vi tilbakelent, trekker på skuldrene og lar oss imponere av at vi har valgt et kommunestyre med en oppfinnsomhet man sjelden ser maken til?

Det blir nok slik for de fleste av oss, mens noen kanskje tenker at man bør få mest mulig igjen for pengene – og lar vannet renne? Man kan jo vanne plen, busker og trær selv om det regner? Vaske bilen i tide og utide? Spyle gårdsplassen mange ganger daglig?

Slike reaksjoner er kanskje forståelige, men neppe like geniale og utspekulerte som hva våre folkevalgte kan fremvise.

 
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Produksjonsredaktør:Knut Øsmundset »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no