16. jun
BRÅK I EIF. «Det å drive et lokalt idrettslag er ikke en «frøkensport», og EIF er ingen «fillekiosk». Medlemmenes og de frivilliges innsats er et seriøst stykke arbeid som gir mye glede og belønning. En innsats som fortjener og krever hederlig omtale», skriver Stian Frank.Foto: Bjørn Inge Rødfoss
 
Ingen «frøkensport», men heller ingen «fillekiosk»
LESERBREV. I tiden etter Eidsvold Idrætsforenings årsmøte 28. mars har EUB hatt flere artikler som omhandler hvordan årsmøtet i EIF gikk.

Publisert: 18.apr.2017 18:30
Oppdatert: 18.apr.2017 22:26

Undertegnede har ikke noe ønske om å kommentere videre på selve årsmøtet. Det er behørig dekket i media. Årsmøtet er det øverste organet i ethvert idrettslag, og de som stiller der bestemmer. Så enkel er faktisk den saken.

Det som kan være greit å huske på er at det ikke er vi voksne eller våre egoer som er viktig i dette, men barna og klubben. Idretten er en viktig sosial arena hvor barn og unge ikke bare holder seg i form, men også lærer om regler og normer. Lærer å spille på lag. Som voksne er vi også her rollemodeller for barna, og som tillitsvalgte representerer man alle de andre medlemmene.

LES OGSÅ: Dokumentet som fikk fire til å trekke seg i EIF

Positiv utvikling

EIF er i en meget positiv utvikling. Klubben vokser i antall medlemmer og i aktivitet. EIF går med overskudd for første gang på lenge og klubben begynner å få frem en robust struktur som gjør videre vekst mulig. Flere nye idretter har meldt sin interesse for å bli med i EIF, noe som ytterligere vil bidra til klubbens utvikling. Absolutt alt ligger til rette for at EIF som klubb og våre medlemmer fortsatt skal være en viktig kulturbærer i sørbygda fremover.

EIFs årsmøte behandlet saker som er av vesentlig verdi for samfunnet EIF virker i og for våre medlemmer:

Årsmøtet ba styret finne praktiske og økonomiske ordninger for å legge til rette for at barn kan delta i flere idretter. Variert bevegelseserfaring og fokus på idrettsglede produserer folkehelse og glade barn. Årsmøtet i EIF vil at EIF skal bidra til at flere kan delta på flere aktiviteter.

Videre ba årsmøtet styret om å finne tilsvarende praktiske og økonomiske ordninger for å hjelpe større barnefamilier i å holde barna aktive. Summen av treningsavgifter og utstyrskostnader er tung å bære for enkelte familier. Når man har flere barn som deltar på flere idretter kan familiens økonomi blir styrende for hva barna kan delta på. Dette ønsket årsmøtet i EIF at klubben skal ta tak i ved å etablere et «kostnadstak» for familier, samt legge til rette for gjenbruk av utstyr og sørge for at inngangsbilletten til idretten blir så lav som mulig via gode utstyrsavtaler.

EIF sitt årsmøte godkjente også planene som EIF Hopp har i Dalbakken. EIF Hopp har i mange år hatt hoppere på topp internasjonalt nivå, men mangel på snø og rekruttering gjør at Hoppgruppa i dag ikke har aktive. På den andre siden har EIF Hopp voksne og dyktige medlemmer som ønsker å bidra. Gruppa har videre god økonomi og et stort område sentralt på Dal. Alt dette ønsker de å bruke slik at Dalbakken blir et område for skileik og allidrett til glede for alle i sørbygda. EIF Hopp ba derfor Årsmøtet om tillit og økonomi til å starte et prosjekt for igjen å skape liv i Dalbakken. Gjennom å rydde skog, oppgradere deler av anlegget, slå på lyset samt produsere egen snø håper EIF Hopp at bakken fylles opp av unger og foreldre sommer som vinter. Fra skileik og aktivitet kan det også hende det dukker opp et barn som faktisk har lyst til å prøve seg på et skihopp. Sammen med satsingen Dal IL gjør med nytt kunstgress i år vil dette antakeligvis utgjøre det største løftet for breddeidrett og aktivitet på Dal siden Dalbakken ble etablert i nåværende form for 30 år siden.

Frivillighet

Det å bli medlem i et idrettslag innebærer at man aksepterer å overholde idrettslagets og overordnede organisasjonsledd i Norges Idrettsforbund sine regler og vedtak. I EIF sine nye og enstemmig vedtatte vedtekter står det at EIFs virksomhet skal preges av frivillighet, demokrati, lojalitet og likeverd. Videre at grunnverdier som idrettsglede, fellesskap, helse og ærlighet skal prege arbeidet.

Som medlem i EIF må man også følge relevante lover og regler når man håndterer økonomi. Tillit til at disse reglene finnes og etterleves legges praktisk og formelt til grunn for tippemidler, grasrotandeler, offentlig støtte, lokale aktivitetsmidler og mva.-kompensering. Videre forutsetter de som gir gaver eller inngår sponsoravtaler at slike regler finnes og etterleves.

Disse reglene er meget viktige byggeklosser til den tilliten som idretten i Norge baserer sin aktivitet og økonomi på.

Med andre ord: har du sagt at du vil være med, så finnes det regler og de må følges. Her trenger man bare å være villig!

Dersom man i tillegg har reist armen til værs, tatt ansvar og sagt ja til et verv eller en oppgave, stor eller liten, så fortjener dette respekt. Dette er selve motoren som gjør at EIF går rundt!

EIF har en utmerket samling med aktive og foresatte. De bidrar i alle mulige former for dugnader og oppgaver. Dersom man tar foresatte og legger til medlemmer og aktive så er det nesten 2000 mennesker som alle bidrar etter evne, tid og mulighet. Ofte blir fokuset i idretten «det er så få som stiller opp», men personlig synes vi skal fokusere på dem som faktisk stiller opp, for de er mange.

Med struktur kan aktiviteten vokse til himmels, uten struktur når man fort et tak.

LES OGSÅ: – Inneholdt enkelte sterke ord

Tenkt på «Fillekiosk»

Bjørn Nordviks uttalelse på at «det er ikke noen frøkensport vi driver med» har vært det jeg har tenkt mest den siste uken. Den indikerer at som medlem og frivillig i EIF må man «tåle mer» enn andre steder.

«Frøkensport» er et ord som gir assosiasjoner, kan hende det varierer noe for den enkelte men for meg er det et negativt ladet og nedsettende ord som påstår at jenter tåler mindre. Det antyder at det finnes visse idretter, for jenter, som er mer puslete enn «guttas» aktiviteter. Generelt, men spesielt i en klubb med nær 50/50 jenter og gutter bør man være observant på ordvalg som dette.

Uttalelsen kan den enkelte leser selv reflektere over, samt vurdere hva man selv er villig til å tåle som frivillig og medlem.

Videre kunne Nordvik fortelle at EIF ikke er en «fillekiosk». Vel, det har EIF aldri vært, og ordet er for meg direkte nedsettende om alle som bidrar til at EIF sin aktivitet fortsatt skal rulle videre fra den spede begynnelse hos barberer G. Mørch 11. mai 1902.

Hver stekt vaffel, hver teppeflis lagt i Letohallen, hver solgt billett, hvert malestrøk på klubbhuset, hvert «Heia EIF» og «sa sa sa» handler om at mange hundre personer hver dag legger et lite stykke av seg selv inn i EIF historien.

Så nei, det å drive et lokalt idrettslag er ikke en «frøkensport», og EIF er ingen «fillekiosk». Medlemmenes og de frivilliges innsats er et seriøst stykke arbeid som gir mye glede og belønning. En innsats som fortjener og krever hederlig omtale.

Bli med!

Avslutningsvis: Vær så snill, ikke la enkeltes handlinger eller ord hindre deg i å bli med. EIF er som nevnt i godt driv, og sammen med de andre utmerkede idrettslagene i Sørbygda bidrar EIF til at vi samlet har et godt, variert og trygt aktivitetstilbud til barna våre. Still opp og bruk din stemme når den etterspørres, for i EIF skal flest mulig være med lengst mulig.

LES OGSÅ: To æresmedlemmer trakk seg i protest

 
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Produksjonsredaktør:Knut Øsmundset »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no