24. apr
KONTROLL: «Alle kommunens pågående utbyggingsprosjekter er under full kontroll og styring», skriver Jens E. Aalborg (H).
 
Ingen overskridelser og god økonomisk styring
SVARER: Grov feil om kommunale boligers kostnad og styring.

Publisert: 21.jan.2018 09:00
Oppdatert: 19.jan.2018 15:00

I avisen torsdag 18. januar er det innlegg fra en skribent som er en gjenganger med kritikk av egen kommune, kritikk som ofte ikke er forankret i kunnskap eller tilstrekkelig undersøkelse av saker han skriver om. Denne gang har han et impertinent innlegg som er et alvorlig overtramp, og derfor mitt tilsvar:

Alle kommunens pågående utbyggingsprosjekter er under full kontroll og styring.

Prosjektene styres gjennom gode utviklede prosesser forankret i en avdeling med godt lederskap av ansatte med høy kompetanse og erfaring. Det er jevnlige møter med utvalg for kommunale byggeprosjekter hvor det spesielt er sterkt fokus på budsjetterte rammer. Utvalget består av varaordfører Einar Madsen (Ap), Gunn Elin Blakkisrud (Sp) samt undertegnede fra Høyre.

Pågående utbygging på Fagerhøy på Eidsvoll Verk er et prosjekt som bygges for de av våre sambygdinger som trenger dette tilbudet mest. Det utføres i henhold til krav fra overordnede myndigheter. Lovhjemmelen er forankret i helse- og omsorgsloven § 3–7. Boliger til vanskeligstilte: «Kommunen skal medvirke til å skaffe boliger til personer som ikke selv kan ivareta sine interesser på boligmarkedet, herunder boliger med særlig tilpassing og med hjelpe- og vernetiltak for dem som trenger det på grunn av alder, funksjonshemning eller av andre årsaker».

Prosjektet på Fagerhøy har vært gjennom en grundig planleggings- og utviklingsprosess med forankring i gjeldende lovhjemmel. For å gi finansielt tilskudd har Husbanken strenge oppfyllingskrav til utformingen av denne typen bygg. De stiller blant annet krav til fellesareal som da er med på å bestemme størrelsen på totalarealet. Det har vært tre avklaringsmøter hos husbanken før endelig godkjenning og tilsagn om økonomisk støtte ble gitt. I tillegg er strenge krav fra arbeidstilsynet ivaretatt. Dette gjelder krav til arbeidslokaler, vaktrom, ventilasjon, spiserom, garderober etc.

Bruttoarealet på bygget er på 995 m² og dette utgjør en pris på 41.400 kr/m² inkludert MVA., og ikke over 90.000 kr/m² som påstått i innlegget. Kostnaden til riving av det gamle bygget er en del av totalkostnaden og inngår i prisen pr. m² for nybygg.

Bygget er en totalentreprise og vi hadde to anbydere som begge hadde tilnærmet lik pris. Det vil si at dette er markedsprisen for denne typen bygg.

Bygget har standard som et lite sykehjem tilrettelagt med blant annet automatisk døråpning, sengeheiser, hev/senk badekar og velferdsteknologi.

Bygget er skalert ned for å se ut som en vanlig bolig/rekkehus i stedet for å framstå som et institusjonsbygg sett utenfra. Dette var ett krav fra Husbanken for å få tilskudd.

Bygget inneholder foruten 8 leiligheter, fellesarealer, en administrasjonsdel og er i tillegg til boliger en stor fast arbeidsplass med nødvendige lokaliteter. Dette var nødvendig for å oppnå tilskudd fra Husbanken på 1.415.000 kroner pr. enhet, totalt 11.320.000 kroner. Bygget er utformet for å få en lavest mulig driftskostnad for kommunen.

Prosjektet har ingen økonomiske overskridelser, og prosjektet har god styring.

Bygget er utviklet og tilrettelagt for å gi beboerne god bo- og livskvalitet med nødvendig tilsyn og hjelp som vil gi trivsel og trygghet. I tillegg vil bygget være rimelig å drifte som omsorgsbolig i framtida.

Jens E. Aalborg er medlem av utvalg for kommunale byggeprosjekter i Eidsvoll kommune

 
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Produksjonsredaktør:Knut Øsmundset »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no