22. jul
badeplass. Langset Vel har opparbeidet en flott badeplass i Nord-Fløyta.
 
Innsjøinvestering
LEDER. Innsjøen Nord-Fløyta på Minnesund er kanskje ikke det viktigste rekreasjonsområdet i vårt distrikt, men hvis området forsvinner helt, vil det bli savnet av mange.

Publisert: 27.mai.2017 10:00
Oppdatert: 27.mai.2017 06:29

Og det kan bli resultatet. Fjernes demningen, som er foreslått, frykter mange at innsjøen kan ende opp som to kulper og en bekk.

Den gamle demningen i Nord-Fløyta er i dårlig stand. Det er ingen nyhet. For fire år siden ble vannstanden i sjøen senket med to meter for å minske trykket. Et resultatet av dette var at den gamle badeplassen forsvant, men iherdig dugnadsarbeid fra en rekke ildsjeler fikk satt området i stand igjen. Går det som mange frykter nå, skal det mer enn en ekstra dugnadsinnsats til for å redde badeplassen.

Det er Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) som ønsker å fjerne demmingen dersom ingen vil påta seg ansvaret. Selskapet som i sin tid bygget den, er for lengst borte. Å bygge en ny demning for å sikre at Nord-Fløyta fortsetter å eksistere med dagens vannstand, vil anslagsvis koste 4,6 til 5,8 millioner kroner. Og strengt tatt er det kun Eidsvoll kommune som er en aktuelt kandidat for å ta ansvaret og gjennomføre utbyggingen.

Kommuneadministrasjonen mener at det blir for dyrt og anbefaler politikerne å si nei. Vi er enige i at det er dyrt, men vi mener likevel Eidsvoll kommune bør ta på seg dette ansvaret. Administrasjonen skriver også at den ikke har vurdert de miljømessige konsekvensene. Begrunnet med at NVE har erfaring med denne type demningsnedleggelser. Det mener vi blir for enkelt. NVE har kanskje erfaring, men det er ikke sikkert at det NVE mener er et akseptabelt resultat, er det samme som Eidsvolls innbyggere mener er ok. Kommunen har heller ikke vurdert de kulturhistoriske verdiene som kan forsvinne.

Vi snakker ikke om noen naturkatastrofe i Nord-Fløyta, naturen vil tilpasse seg endringene, men drøye fem millioner kroner er heller ikke en katastrofalt høy sum å betale for å beholde et rekreasjonsområde som mange innbyggere setter stor pris på.

 
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Produksjonsredaktør:Knut Øsmundset »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no