15. jun
 
Integrering av innvandrere: - Hva kan du gjøre?
INTEGRERING: Vi nordmenn kan bli flinkere til å se og lytte. Språket må ha førsteprioritet, og det kan vi hjelpe dem med ved å snakke med dem.

Publisert: 05.okt.2018 13:30
Oppdatert: 05.okt.2018 13:36

ALLEPPO - av Bengt-Erik Børli

I Aleppo går et lite
blodig barn forvirret rundt
leter etter sin familie, men de ligger døde i ruinene

Det renner tårer nedover kinnene
blander seg med størknet blod

Barnet går rundt med en
liten kosebamse
klemmer den hardt
så knokene hvitner

Bamsen er alt du har nå
stakkars barn i Aleppo

Jeg var nylig på et møte i regi av Redd Barna og Den flerkulturelle språkkafe. Temaer var Barn på flukt og En flyktningfamilies opplevelse av integreringen i Norge.

En afghansk ansatt hadde rystende opplysninger om tilstanden på flyktningefronten. I dag er 68,5 millioner på flukt rundt i verden, antallet har økt med 3 millioner. Så det er ikke slik at tallet er blitt mindre, men de når oss ikke. De stoppes på veien og Tyrkia tar imot flest, 12%.

Rundt halvparten av disse er barn. I tillegg lever mer enn 357 millioner i konfliktsoner – 1 av 6 av verdens barn! De blir utnyttet seksuelt, brukt som soldater, som selvmordsbombere, som slaver, torturert og mishandlet – de mest sårbare av oss! De nektes skolegang og mulighet for et godt liv.

De verste landene er i dag Syria, Afghanistan, Jemen og Somalia. Redd barna jobber daglig i over 120 land for å hjelpe disse ulykkelige barna.

Hva kan man så gjøre for disse fordrevne som kommer til oss? Afghaneren snakket om hverdagsintegrering. At vi nordmenn trer til, hjelper og støtter der skole, Nav og kommune ikke alltid strekker til.

En kurdisk kvinne fra Syria med familie fortalte om nettopp dette. De hadde fått uvurderlig hjelp fra norske naboer i sitt boområde, og disse hadde etter hvert blitt en naturlig del av familien.

Jeg har selv fått oppleve dette. EN familie ville gjerne ha kontakt for å øve opp språket, jeg ble en «adoptivmor». En annen på 4 fra en fremmed kultur, hadde fått store problemer med sykdom og økonomi. Dette førte til dyp depresjon hos moren. Hun ble sykmeldt, glemte språket og ble sittende isolert i huset.

Da er det viktig at noen bryr seg, hjelper med søknader, tar kontakt og bryter isolasjonen. Det kan gjøres ved å innby til nabotreff, kulturkafe, shopping, skogsturer og språkkurs. For ungdommen er det viktig å engasjere dem på forskjellige måter gjennom fritidstilbud. I Ullensaker vrimler det av ulike tilbud.

Men våre nye landsmenn må også selv ta ansvar for å lære språket! Lån lettfattelige bøker på biblioteket, lytt til norsk barne-TV og sett av noen timer om dagen hjemme til norsk samtale.

Og vi nordmenn kan bli flinkere til å se og lytte. Integrering er viktig, språket må ha førsteprioritet og det kan vi hjelpe med ved å snakke med dem. Har du noen i nabolaget, så ta kontakt eller kom på Den flerkulturelle språkkafeen. Den drives av kommunen og kirken en gang i måneden. Du er hjertelig velkommen til en hyggelig prat! Og dette er en vinn-vinn-situasjon for begge. Du møtes av utrolig hyggelige og takknemlige mennesker!

 
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Produksjonsredaktør:Knut Øsmundset »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no