21. okt
Torleif R. Hamre er tredjekandidat på SVs stortingsvalgliste i Akershus.
 
Ja til utslippskutt i luftfarten!
LESERBREV. Og derfor nei til tredje rullebane! For at det i det hele tatt skal være mulig å nå målene i den nasjonale klimapolitikken.

Publisert: 04.apr.2017 09:29
Oppdatert: 04.apr.2017 13:04

For matjorda og all den andre nyttige bruken av områdene som planene om ny rullebane legger bånd på. For flere tusen innbyggere i Sørbygda i Eidsvoll i svære, nye boligområder som kommunen har lagt til rette for, folk som vil oppleve en kraftig økning i støyplagene dersom nåværende østre rullebane blir til midtre rullebane.

Heldigvis er motstanden i ferd med å bli en brei bevegelse. Fra den siste uka gleder jeg meg stort over et krystallklart nei fra Senterpartiets landsmøte. Jeg jubler over at Eidsvoll Arbeiderparti har kommet til samme konklusjon. Og det er all grunn til å håpe på et enda breiere politisk flertall enn dette når kommunestyret i Eidsvoll tirsdag denne uka skal stemme over SVs forslag om å si nei til tredje rullebane. I tillegg til det overordna klimaspørsmålet handler det hos oss rett og slett om å forsvare våre egne innbyggere.

Nesten alle er enige om at vi må redusere klimautslippene, og Norge har forpliktet seg til det i Paris-avtalen. Men regjeringa har så langt ikke fått det til. Innafor transport utgjør utslipp fra fly en hoveddel, utslipp som stadig vokser fordi vi flyr mer og mer. Bare en fortsatt sterk vekst i flytrafikken i mange år framover vil gjøre det nødvendig med en tredje rullebane. Men da har vi rett og slett gitt opp klimakampen.

Jeg er glad i hovedflyplassen på Gardermoen. Den har betydd enormt mye for arbeid, næring og bosetting i distriktet vårt. Den er effektiv. Den er vakker – en av de flotteste jeg kjenner til i verden. Og den skal fortsette å være til nytte for oss i framtida. Vi skal fortsatt fly. Men veksten i luftfarten kan ikke fortsette i det uendelige. Framtida ligger ikke i økt flytrafikk.

Et nei til tredje rullebane må bety et JA til alternativene. Først og fremst et ja til massiv satsing på jernbane. Tre innenlands flystrekninger i Sør-Norge står på den europeiske topplista over trafikkmengde. Alle med avstander som egner seg for lyntog. Det er ingen grunn til at nordmenn skal måtte reise nesten to og en halv ganger så mye med fly som svenskene. Bergensbanen var en nasjonal bragd for hundre år sia. SV er mer enn klare for versjon 2, og derfor vil vi investere de store pengene på jernbane.

Eidsvoll vil si NEI til tredje rullebane, og vi vil ha de gode romeriksnaboene våre med oss i kampen!

LES OGSÅ: Om behovet for en tredje rullebane

 
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no