21. jul
Line Asphaug
 
Kampen for å forby unødvendig engangsplast

Publisert: 10.jun.2018 14:00
Oppdatert: 08.jun.2018 15:41

Andre helgen i mai avholdt Miljøpartiet de Grønne sitt landsmøte, og feiret samtidig 30-årsjubileet siden stiftelsen av partiet. I år feirer jeg også mitt 30-årsjubileum.

Siden jeg var et ungt barn, og MDG også var i sin spede barndom så og si, har det kommet til mye ny kunnskap. Kunnskap som kan hjelpe oss å foreta de riktige valgene for ikke å skade planeten og de som bor på den.

Nå vet vi at plast brytes ned til mikroplast i naturen. Dette gjør at vi kan iverksette tiltak for å rydde opp og for å begrense/stoppe videre utslipp i hav og natur.

I år valgte MDG på landsmøtet å enes om å virkelig ta opp kampen for å forby bruk av unødvendig engangsplast. Slik situasjonen er nå, pakker vi midlertidig inn mat og drikke i plast som bruker hundrevis av år på å brytes ned – og dette avgir mikroplast. Og dette ofte bare for å oppbevare mat og drikke i noen minutter, timer eller dager! Denne engangsplasten har vi allerede i dag gode alternativer til, som vi i De Grønne ønsker å implementere en utstrakt bruk av i stedet for petroleumsbasert og ikke-nedbrytbar plast. Emballasje og annet med tilsvarende egenskaper som engangsplast kan eksempelvis lages av organisk materiale som bambus, plantestivelse, treflis og så videre.

Det er på tide å virkelig begynne å ta vare på kloden vi er så privilegerte å bo på. Dette innebærer at i må stoppe med det som i praksis ødelegger livsgrunnlaget, og sette i gang gode tiltak for å skape gode levevilkår, bevare og fornye naturen omkring oss.

I hverdagen kan vi alle foreta små tiltak som gir stor effekt, selv om de politiske tiltakene tar tid å få iverksatt. Om vi tar med oss søppelpose på søndagsturen kan vi ta med oss noe av det som forsøpler og forurenser naturen i skogen. Vi kan plukke med oss søppel fra stranda når vi nyter varme solskinnsdager i sommer.

Og selvsagt, vi må ta med vårt eget avfall når vi er ute i naturen, og sørge for at dette kastes/resirkuleres på et dertil egnet sted. Dessverre har jeg lagt merke til at det for eksempel mangler søppeldunker på mange av bussholdeplassene i kommunen. Dette må vi ta tak i lokalt i politikken, og det akter vi i Eidsvoll MDG å gjøre!

Med ønske om en hverdagsgrønn sommer.

 
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Produksjonsredaktør:Knut Øsmundset »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no