23. jul
BYGGER UT. På tross av flere sykehjemsplasser på Vilberg, leier kommunen i dag flere plasser enn i fjor.
 
Kan gi fleksibilitet
LEDER. Det politiske flertallet i Eidsvoll har lenge vært klare på at sykehjemsplasser skal være kommunalt drevne.

Publisert: 24.mai.2017 13:30
Oppdatert: 24.mai.2017 13:39

Eidsvoll er ikke alene om dette, nesten 90 prosent av norske sykehjemsplasser er kommunale.

Men på tross av dette klare standpunktet, og det faktum at det nylig ble åpnet åtte nye plasser på Vilberg kompetansesenter, leier kommunen flere private plasser i dag enn hva den gjorde for cirka ett år siden.

Går vi tilbake til 2011, som man kan lese mer om her, så sa Eidsvoll kommune opp 11 plasser på private Bøn sykehjem og startet prosessen med å tvangsflytte flere eldre. Målet da – som i dag – var å tilby dem pleie i kommunal regi. Men resultatet er altså at kommunen i dag leier flere enn i 2011 og flere enn i fjor. Pr. i dag leier Eidsvoll 30 sykehjemsplasser.

Ønsket om kommunale plasser er i all hovedsak ideologisk fundert. Det handler, i hvert fall ikke lokalt, om kvalitet. De færreste vil mene at tilbudet på Bøn sykehjem er dårligere enn på Vilberg kompetansesenter. Det handler heller ikke om pris. En reportasje i EUB i februar i fjor, viste at de private plassene er noen hundrelapper dyrere i måneden.

Det bygges ut videre på Vilberg. 16 nye enkeltromsplasser skal stå ferdig i 2019. Men om disse plassene hadde stått ferdig i dag, hadde det fremdeles ikke vært nok til å dekke behovet for sykehjemsplasser i Eidsvoll.

Uansett hvor god statistikk og oversikt man måtte ha over sine innbyggere, å forutse behovet for sykehjemsplasser fra år til år, for ikke snakke om måned til måned, vil alltid måtte basere seg på mer eller mindre kvalifisert gjetting. En best mulig utnyttelse av ressursene vil kreve at man har en viss fleksibilitet. Vi tror en kombinasjon private og kommunale sykehjemsplasser kan gi dette.

Privat eldreomsorg er et kontroversielt tema i Norge. Det finnes gode private løsninger, og det finnes gode offentlige. La oss ha det som utgangspunkt.

 
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Produksjonsredaktør:Knut Øsmundset »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no