20. jul
KAMP: «Hvis det å berge arbeidsplasser er å være bakover lent, lever jeg godt med det», skriver ordfører John-Erik Vika. Foto: Jan Arne Sandholtbråten
 
Kanskje greit med litt juleferie nå, kjære stortingsrepresentant
Kritiser meg gjerne som politiker, men hvorfor komme med uttalelser om at Sp ville vært imot den industrielle revolusjon?

Publisert: 20.des.2017 06:00
Oppdatert: 20.des.2017 06:25

Dette er ikke bare en kunnskapsløs bemerkning, men også uten historisk hold. Ytring som bare er til nytte for å være morsom på andres bekostning, og for å få fokus bort fra situasjonen til de som mister arbeidsplassene sine i Eidsvoll.

Her kommer en kort og komprimert faktadel om bønder, politikk og industrialisering, siden stortingsrepresentanten Tone W. Trøen dro det på banen. Denne perioden i norsk historie er innholdsrik, kompleks og variert, så historikere må ha meg unnskyldt for å redusere det til et par avsnitt.

Industrialiseringa i Norge fra midten av 1800-tallet førte med seg viktige endringer også i landbruket, der nye landbruksmaskiner som såmaskiner, slåmaskiner, treskemaskiner og ploger av jern gjør seg gjeldende. Gårder med storfeproduksjon for å produsere melk, kjøtt og ost for markedene i byene økte sterkt. Det skjedde altså en betydelig omlegging av jordbruket som følge av den industrielle revolusjon.

Samtidig ble rikspolitikken, som i stor grad var styrt av embetsmenn, mer interessant for bønder. Bondestortingene på 1830-tallet, nesten tjue år etter grunnlovsforsamlingen på Eidsvoll, sørget for styrking av demokratiet ved innføring av lokalt selvstyre. Noen tiår senere ble det opprettet «bondevennforeninger» rundt omkring på bygdene, og disse kan regnes som forløpere til norske politiske partier. Bøndene var sentrale i opposisjonen mot embetsmannsstyret. Statsrådsaken og saken om vetorett var viktige kampsaker som resulterte i innføring av parlamentarismen. De første politiske partier ble dannet i kjølvannet av denne striden.

Det er dette Trøen henviser til, hvor hun mener at Sp ville ha stemt imot den industrielle revolusjon, om vi hadde hatt muligheten. Men bondepolitikerne spilte altså en avgjørende rolle både i den økonomiske og politiske moderniseringen av landet vårt.

Effektivisering og ressursutnyttelse er altså ikke ukjente begrep for bønder og landbruk, men i denne saken er det menneskelige ressurser det er snakk om. Skulle ikke jeg som ordfører bry meg om at arbeidsplasser, også statlige, bare forsvinner? Hvor mye spares ved å flytte arbeidsplassen, i kroner og øre?

Det er et stort politisk flertall mot kommunesammenslåing i Eidsvoll, og det er et stort politisk flertall i Eidsvoll mot å legge ned Eidsvoll og Hurdal lensmannskontor. I begge tilfellene har Trøen karakterisert meg som bakover lent og lite fremtidsrettet. Hvis det å berge arbeidsplasser er å være bakover lent, lever jeg godt med det. Jeg lever også godt med at dette er gode Sp-saker, selv om jeg kjemper disse kampene på vegne av Eidsvoll.

Jeg er ordfører i grunnlovsbygda. Derfor skal jeg si fra, uavhengig av politisk tilhørighet. Så kjære Helfo-ansatte, jeg fortsetter kampen for å redde arbeidsplassen deres.

God jul!

 
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Produksjonsredaktør:Knut Øsmundset »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no