20. apr
 
Kennedy-spørsmålet
I år er det 100 år siden president John F. Kennedy ble født. 22. november 1963 ble han myrda i Texas.

Publisert: 16.nov.2017 11:00
Oppdatert: 14.nov.2017 13:58

Sjøl var jeg 7 år gammel da skuddene smalt i Dallas, jeg ser fortsatt Dagsrevyens svart-hvitt bilder fra attentatet flagre over tv-skjermen. Det går nesten ikke en dag uten at jeg tenker på hendinga.

Konspirasjonsteoriene omkring drapet har vært mange og forskninga likeså. Nasjonalarkivet i USA har i disse dager offentliggjort nesten 3000 dokumenter om attentatet på den sagnomsuste presidenten. Den avdøde forfatteren og krigshelten Norman Mailer var vel den første som beskrev Kennedy som en glamorøs «hipster» – presidenten med auraen til en filmstjerne. En president som snakket til ungdommen, der krisene og drømmene lå latent.

Nå vel – har vi kommet nærmere ei oppklaring på president-drapet? I boka «A spy like No Other» av Robert Holmes (2016) synes sirkelen å være slutta. Igjen kastes mistanken mot KGB og Sovjetunionen, men ut ifra et nytt perspektiv: Et par måneder før drapet møtte attentatmannen, Lee Harvey Oswald, tre russiske diplomater i Mexico og ble hyra til å utføre presidentmordet. (Lee Harvey Oswald var tidligere marinesoldat – US Marines – hadde flere besøk i Sovjet og involvert i mange suspekte operasjoner.)

Holmes teori er at oppdraget ikke var godkjent på høyeste sovjetisk hold, men planlagt av stalinistiske «hardliners» i diplomatkretser som ikke aksepterte den russiske ydmykelsen under Cuba-krisa i 1962. Da hadde Sovjet bøyd av for presset fra USA og måtte gi opp å utplassere kjernefysiske raketter på Cuba.

Denne teorien er verken oppsiktsvekkende eller sensasjonell, men desto mer troverdig. Broren til presidenten, avdøde senator Edward Kennedy, hevda da også i sine memoarer «True Compass» at Osvald var selve attentatmannen som drepte presidenten. Warren-kommisjonen, utvalget som skulle avdekke hva som faktisk skjedde i Dallas 22.11.1963, konkluderte i sin tid med dette.

Når jeg tenker tilbake på alle teoriene som har vært i omløp knytta til presidentdrapet, er vi på mange måter tilbake til utgangspunktet. Det er bra for troverdig forskning på dette området.

 
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Produksjonsredaktør:Knut Øsmundset »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no