16. jul
 
Klar tale fra skoleforskere
Evalueringa av de rødgrønnes satsing på 600 ekstra lærere i ungdomsskolen foreligger nå.

Publisert: 20.des.2017 09:00
Oppdatert: 19.des.2017 12:24

Rapporten må være nedslående for forkjemperne for økt lærertetthet: «Ei målsetting med tiltaket var å øke læringsutbyttet. Vi finner ingen grunn til slike effekter», skriver forskerne fra SSB og Frischsenteret i sin rapport.

Ingen bør bli overraska over dette. Det var rett og slett ikke flere lærere norske ungdomsskoler trengte – heller økt kompetanse og faglighet?

Reformpedagogene er dessverre så dogmatiske og sterke i trua at forskerrapporten vil bli bortforklart. De vil benekte det faktum som forskerne slår fast: Forsøket til 1,5 milliarder kroner mislyktes. (op.cit.)

I praksis vil det si at ei klasse med bare 15 elever ikke nødvendigvis presterer bedre enn 30 elever i klasserommet. Dette kan jeg skrive under på etter over 30 år som lektor i gymnaset og den videregående skolen. Mange elever i klassa gir rom for økt læringsutbytte så vel faglig som sosialt. Dersom klasserommet/forelesningssalen er stor nok er det faktisk ingen øvre grense for antall elever som kan følge undervisninga. Vel er det slik at elevene sier det er lettere å ta ordet og spørre i mindre grupper, men dette gir seg altså ikke utslag verken på avgangskarakterer eller nasjonale prøver.

Alle har meininger om skolen, bortsett fra lærerne, hevda en modig professor som foreleste ved Universitetet i Oslo da jeg studerte. Nå vel – politikere (særlig de som aldri har stått bak et kateter) og overivrige pedagoger som hele tida maser om forsøk i skolen hadde nok venta seg et anna resultat av forskernes rapport. Nå vil det vise seg om de representerer «de siste dagers hellige» – eller om de stoler mest på objektiv og faktabasert forskning.

Trond Vågan er lektorlagsleder ved Eidsvoll videregående skole

 
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Produksjonsredaktør:Knut Øsmundset »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no