20. jul
ANNO 1950-ÅRA: Et av de første klassebildene tatt av denne gjengen, med Thorbjørg Sander som fotograf på en tur.
 
Klassefesten var topp
Minnene strømmet på, latteren runget, og mange godt skjulte hemmeligheter fra barndommen kom for dagen da 15 av 27 elever i Råholt skoles klasse anno 1957 møttes.

Publisert: 17.sep.2017 11:00
Oppdatert: 18.sep.2017 14:03

Det er forunderlig hvor raskt barn skaper seg begreper og sjargonger, ikke minst da det gjaldt klengenavn. På den store klassefesten i Glasshuset på Nebbenes nord falt brikkene på plass, og tilnavn som Rotta, Høna, Muldvarpen, Gaupa eller fantastiske «Barkespaden» dukket opp og fikk gamle (!) ansikter.

SLAPP UNNA

Ingen kunne helt forklare hvorfor noen slapp unna, som undertegnede, selv om «Proffen» var nevnt og visstnok gikk over! Jentene slapp mye lettere, de ble ikke så systematisk mobbet med tilnavn eller klengenavn.

Læreren i småskolen, Thorbjørg Sander som nylig gikk bort, het bare Fru Sander, mens overlærer (rektor) Peder Vidnes bare het «Peder’n» – noe INGEN turde tiltale han med …

Han satte seg faktisk i respekt selv blant de mest notorisk kranglete, bråkete og umotiverte for å lære. «Peder’n» nappet dem i øra eller luggen, og smerter oppfattet de raskt. Såpass raskt at noen klippet håret så kort at han ikke fikk tak.

LES OGSÅ: Alternative nyheter og gamle dagers agurker

MANGE EPISODER

Etter hvert som episodene rullet ut av minnenes godt skjulte arkiv gjennom 60 år, og latteren runget, ble enkelte stadig mistenkt for det som den gang var uløste mysterier.

Hvem kastet kniver på innsida av døra til fjøset på gamle Råholt gård, der vi hadde sløydsal? En av knivene dirret i døra i samme øyeblikket som «Peder’n» kom inn gjennom samme dør! Ett sekund forsinkelse på knivkastet, kunne overlæreren fått den rødskaftede Mora-kniven midt i panna – i hvert fall i overkroppen!

En av klassens festdeltakere tilsto – 60 år etter …

Så var det slåsskampene på som ble hvisket om skulle skje i neste friminutt på et mest mulig skjult sted bak «Likkista» som skolen tegnet av Arnstein Arneberg ble kalt. Den særpregede skolen lå der Amfi Eidsvoll ligger i dag.

60 år etter kom en rekke episoder fram. De fleste på festen hadde knapt hørt om dem.

HELT ANNERLEDES

Vi elevene brydde oss ikke mye om at stadig nye elever dukket opp i klassen, og ble der for en stund eller noen år. Faktisk var det ganske mange slike flyttinger med uproblematiske integreringsprosesser. Dette var naturlig – og kanskje helt annerledes enn i vår tid. Elever «dumpet» den gang, altså måtte gå på samme trinn flere år i håp om å lære grunnleggende ferdigheter som lesing, skriving og regning. Men mangelen på PU-tjenester og spesped, gjorde kanskje sitt til at lite hjalp. Likevel klarte de seg i livet senere. Fysisk arbeid var det nok av tilbud på. Det arbeidet måtte også gjøres, og mange ungdommer startet tidlig i arbeidslivet. Det var ikke uvanlig med heltidsjobber fra 14–15 års alder.

Tida var helt annerledes.

Den viktigste konklusjonen på klassefesten var vi enige om: Ingen av oss var rike, men alle hadde det de trengte. Vi trengte lite fordi vi visste vi ikke kunne få alt mulig, Også på det området er tida i dag helt annerledes.

Ti fra klassen er gått bort, to bor mye i utlandet – alle de andre 15 kom på festen. Timene gikk så altfor fort, så flere foreslo årlige sammenkomster. I hvert fall må vi møtes hvert femte år.

Vi får se. Tida endrer seg for oss alle, og vi ser nødig langt fram. Men klassens liv gjennom sju år tett på hverandre, er fortsatt en stor del av livet – og nesten hele barndommen.

Oppfordringen er å lage slike klassefester eller treff. Gjerne med stekt filet og rødvinssaus laget av Linda fra Odalen.

Disse timene var gode for hjertet og for kroppen!

Takk og god helg!

 
ANNO 2017. 60 år etter skolestart, fra venstre John Granly, Dag Stalsberg, Anne Karin Marstein, Magne Johansen (bak), Aud Eli Skotvedt, Eivind Eriksen (bak), Unni Eriksen, Anne Karin Hansen (bak). Magne Fossum, Øyvind Hansen, Aud Helene Nilsen, Thore Bråthen (bak), Tore Kristiansen (bak), Gunn Østmo (foran) og Per Arve Sandvold. Foto: Bjørn Hytjanstorp.
FALLET. Den karakteristiske skolen falt på slutten av 1970-tallet, etter at nye Råholt skole i Martin Johansens veg sto ferdig i 1974.
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Produksjonsredaktør:Knut Øsmundset »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no