18. jul
 
Kommunene må ta klimaansvar nå

Enda en forskningsrapport om hva som er sannsynlig vær de nærmeste årene slår fast at vi må regne med fortsatt stigning i gjennomsnittstemperaturene, og mer ekstremvær.

Vi bør altså forberede oss på at det de kommende somrene kan bli vel så store utfordringer med tørke, som i år. I mange kommuner haster det dermed å gjøre tiltak for å sikre drikkevann til innbyggerne, foruten styrking av vanningskapasiteten. Det siste kan også gjøres med systemer for oppsamling av regnvann og gråvann, foruten at det trolig flere steder bør bores etter flere brønner eller lages nye drikkevanns- eller vanningsbasseng.

I mange kommuner har man også svært gammelt rørnett, hvor opptil halvparten av vannet forsvinner før det kommer frem. Dette har vi ikke råd til lenger. Selv om det er dyrt å oppgradere infrastruktur for vann, kan det lett bli langt dyrere å la være, eller å vente for lenge.

FLERE STORMER

Vi må også være forberedt på flere stormer med store nedbørsmengder med flom eller store overvannsutfordringer. Ikke som noe som kanskje kan komme for neste generasjon, men som noe som like gjerne skjer i år, og så fortsetter å forsterke seg år for år.

Mest grunnleggende er det klart at det politiske flertallet har vært altfor passivt når det gjelder å gjøre tiltak for kutt i klimautslipp. Vi trenger en langt større satsning om vi skal sikre velferd og trygghet i årene fremover. De kreftene som har ønsket «business as usual» har hatt interesse av å få stemplet Miljøpartiet De Grønne som ekstreme, og man har prøvd å skape et bilde av klima og miljø som sektorinteresser. Sannheten er at det er ekstremt og uansvarlig å ikke gjøre langt mer enn det som er igangsatt til nå, om vi skal skape og opprettholde et bærekraftig samfunn som sikrer rimelig trygghet, valgfrihet og velferd.

Så er vi uansett kommet dit at vi ikke kommer utenom at et større fokus på klimatilpasning er nødvendig, om vi skal sikre mennesker og verdier, vann og mat og infrastruktur og et fungerende samfunn. Dessverre er det slik at selv med større kutt i klimagasser er det allerede sluppet ut så mye at klimaendringer med mer ekstremvær vil forsterke seg fremover.

TRYGGERE FRAMTID

Vi er glade for at vi stadig får nye medlemmer som vil være med å legge grunnlaget for en tryggere fremtid, og håper på mange flere så kan stille gode valglister og få et sterkere valgresultat i det kommende lokalvalget neste høst. Så ta kontakt om dette kan være noe for deg, selv om du kanskje hittil ikke har sett for deg at du skulle bli med i noe politisk parti! For å løse utfordringene vi står overfor går det likevel ikke an å vente på dette, så vi håper og tror at også flere partier vil se at en større satsning nå er overmoden, og at ingen er tjent med at dette skal seile i flere år til før folk virkelig får nok. La oss derfor gjøre det som er nødvendig nå!

 
– Artikkelen fortsetter under bildet –
Øyvind Solum, fylkesleder og fylkestingsrepresentant, Akershus Miljøpartiet De Grønne
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Produksjonsredaktør:Knut Øsmundset »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no