19. aug
KONKRET: «Norsk Lektorlag mener at dersom dybdelæring er et mål i skolen, må slankere læreplaner bli mere konkrete.» skriver Trond Vågan. Foto: Privat
 
Konkrete læreplaner

Publisert: 03.mai.2019 09:00
Oppdatert: 02.mai.2019 12:48

Norsk Lektorlag mener at dersom dybdelæring er et mål i skolen, må slankere læreplaner bli mere konkrete.

Mange elever strever med ulne og «åpne» læreplaner og lite presise læringsmål i en del fag. Kommentarene til de nye læreplanutkasta begynner å komme, og Lektorlaget har pekt på behovet for konkretisering gjennom hele prosessen. Hvorfor er det så viktig med konkrete og presise læringsmål?

Et lite eksempel: Det er forskjell på å snakke om neksusforbindelser i tysk grammatikk og det å finne subjekt og verbal i en konkret setning.

KONKRETE MÅL

Den sveitsiske psykologen Jean Piaget forska på kognitiv utvikling – tankemessige prosesser i læringsarbeidet – og viste at vi lærer mest hensiktsmessig når vi er aktive opp mot konkrete mål i våre omgivelser. Dette bør være et pedagogisk- psykologisk utgangspunkt for læreplanarbeid i alle fag.

FAG OG KUNNSKAPER

Norsk Lektorlag mener at skolens viktigste oppgave er undervisning i fag og kunnskapsutvikling. Politikere på tvers av partiene har pekt på behov for konkrete kompetansemål og et såkalt «verdiløft» i skolen. (norsklektorlag.no/arkiv 2019)

Fagfornyelse kan raskt bli et mantra av alle gode intensjoner og keiserens nye klær. Lektorlaget ser det slik at verdiløft og fagfornyelse går gjennom fag – med kunnskap, innsikt og allmenndannelse. Derfor er det viktig å vende tilbake til utgangspunktet: å holde blikket festa på målet om færre og tydeligere kompetansemål.

 
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Produksjonsredaktør:Knut Øsmundset »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no