20. jun
LEVER. Skolekorpsenes aktivitet vil variere, men bevegelsen er for sterk til at den egentlig er truet.
 
Korpsene tar sats
LEDER. I såkalte gamle dager hadde nesten hver barneskole sitt eget skolekorps. Noen hadde sågar guttemusikkorps, som Mogreina og Vilberg guttemusikkorps. Som siste korps på Øvre Romerike, åpnet Vilberg for jenter i 1987 etter 61 års guttesuksess.

Publisert: 21.mar.2017 12:05
Oppdatert: 22.mar.2017 13:14

I såkalte gamle dager hadde nesten hver barneskole sitt eget skolekorps. Noen hadde sågar guttemusikkorps, som Mogreina og Vilberg guttemusikkorps. Som siste korps på Øvre Romerike, åpnet Vilberg for jenter i 1987 etter 61 års guttesuksess.

Korpsbevegelsen er viktig ikke bare på 17. mai der korpsmusikken er sentral for å få togene til å gå. Noen kommuner i Norge har vært nødt til å importere korps fra Sverige til sine tog, så dårlig er det ikke i Gardermoregionen, men noen korps har varslet rekrutteringssvikt i det siste. Minst like viktig som 17. mai-marsjering er opplæringen og innføringen mange unge får i teamwork og miljøskapende arbeid.

Korpsene ved mange skoler har sett viktigheten av et større miljø og slått seg sammen. I Nannestad er det nå ett skolekorps etter at korpsene slo seg sammen i 2003. Det har gitt ett slagkraftig, godt korps der øvelsene holdes sentralt i kommunehuset.

Også i Ullensaker er det utstrakt samarbeid. Fra 2002 har Jessheim, Hovin og Mogreina samarbeidet om Ullensaker skolekorps med øvelser på Jessheim. Kløfta skolekorps tiltrer når korpsene skal konkurrere. På nyttårskonserten til skolekorpsene i Ullensaker var det 160 musikanter og åtte dirigenter på scenen.

I Eidsvoll har Vilberg skoles musikkorps vært stort og sterkt lenge. Der nærmer man seg krise med kun 15 i hovedkorpset. Også i søndre Eidsvoll var det svikt, men en rekrutteringskonsert for skolene Dal, Råholt, Bønsmoen og Eidsvoll Verk ga 65 mulige aspiranter til et samlekorps i sørbygda.

Korpsbevegelsen vil ikke dø, men det er viktig at også korpsene med alle sine dyktige frivillige tar nødvendige grep for å ta vare på dem som gjerne vil spille trommer eller et annet instrument. For mange er det mer moro å spille trompet enn å spille fotball. Det skal vi være glad for.

Rekrutteringskonserter er bra og samarbeid på tvers av skolegrenser kan være nødvendig for å få et stort nok miljø. Men redd for 17. mai-musikken? Ikke ennå. Korpsbevegelsen er sterkere enn som så.

LES OGSÅ: Korpsturné med høy sjarmørfaktor

 
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Produksjonsredaktør:Knut Øsmundset »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no