18. aug
 
Korpsturné med høy sjarmørfaktor. Søndre Eidsvoll skolekorps er på rekrutteringsjakt
De spiller fint, men det hadde blitt enda finere om de hadde vært flere. Søndre Eidsvoll skolekorps jakter rekrutter – og for å lykkes har de tatt i bruk sjarmen.

Publisert: 10.mar.2017 13:42
Oppdatert: 10.mar.2017 14:29

I korpsenes storhetstid holdt alle skoler seg meg eget korps. Den tiden er over. Nå har de fire skolene i sørbygda – Bønsmoen, Eidsvoll Verk, Dal og Råholt, samlet seg i ett korps – Søndre Eidsvoll Skolekorps. Det ble formelt stiftet 5. desember i fjor.

– FORDI DET ER MORSOMT

Silje Marie Wang spiller klarinett i korpset. Hun har vært korpsmusiker i åtte år og er det rett og slett fordi det er morsomt og fordi hun liker samspillet.

– Jeg driver med mye annet også – piano, turning, akrobatikk og cheerleading, forteller hun.

Og det akkurat det som korpsleder John Kåre Sørgården mener er en medvirkende årsak til at barn ikke lenger velger å bli korpsmusiker.

– Det er så mange tilbud der ute, og vi er i sterk konkurranse om barnas fritid. Dessuten hefter det et ubegrunnet rykte ved oss. Foreldrene tror at det er veldig mye dugnadsarbeid, men det er ikke mer i korpsene enn det er i andre lag og foreninger, sier Sørgården.

21 MUSIKERE – TO ASPIRANTER

De fire skolene i sørbygda har til sammen rundt 1300 elever. 21 av dem spiller i korpset, to av dem er rekrutter og seks er med i drilltroppen. Potensialet for nye korpsmusikere skulle med andre ord være stort.

– Vi er for få musikere, ja, det er vi. Vi må rekruttere flere, og med det elevgrunnlaget vi har i sørbygda, bør vi klare det. 150 nye aspiranter hadde ikke vært urimelig, men vi håper på 50, sier Sørgården.

Han mener det er viktig å ha fokus rettet mot musikken.

– Den gir sosial lære og instrumentglede resten av livet. Korpset har hatt møte med rektorene. Vi ønsker et samarbeid for å få korpsmusikken inn i skolen, sier korpslederen.

FRA SKOLE TIL SKOLE

Mandag og tirsdag denne uka reiste korpset fra skole til skole og presenterte seg med en liten konsert og morsom informasjon.

– Alle elevene får med seg en lapp hjem til foreldrene, som leveres tilbake til skolen. Det er oppstartsseminar på Bønsmoen skole 17. og 18. mars. Da kan elevene komme og få prøve et instrument, sier Sørgården.

IKKE BARE SPILLING

De som tror at det er bare terping og spilling og øving når man går i korps, må tro om igjen.

– Det er mange sosiale arrangement gjennom året. Vi er på sommerturer, reiser til Tusenfryd og bowler med jevne mellomrom. Vi ønsker jo å beholde flest mulig av musikantene så lenge som mulig.

Nå ruster korpset seg før 1. og 17. mai med både ny fane og nye uniformer i svart og rødt.

– Tallene viser at korpsbevegelsen er på veg opp – og ikke noe kunne vært mer gledelig!

LES OGSÅ: Kulturuka har et mylder av aktiviteter

Bare ti skolekorps igjen på hele Øvre Romerike

For noen år tilbake krydde det av skolekorps i bygdene bortetter. Alle skoler hadde sitt eget, til tross for at det da var langt færre elever enn i dag.

Nå er det bare ti skolekorps tilbake. Dette ifølge en oversikt fra kommunenes egne hjemmesider.

I Eidsvoll var det tidligere ett skolekorps for hver skole. Nå er det bare tre tilbake. Det ett felles korps for skolene i sørbygda – Bønsmoen, Dal, Råholt og Eidsvoll Verk. Det kaller seg Søndre Eidsvoll skolekorps. I tillegg kommer Vilberg skolekorps og Langset skolekorps.

I Nannestad heter det nå Skolekorpsene i Nannestad. Det er en sammenslåing av de tre gamle skolekorpsene i bygda: Maura skole, Eker-Preståsen og Åsen/Løken.

I Hurdal er det én skole, og ett korps. Det heter Hurdal skolekorps.

Ullensaker har fem skolekorps. Det er Hovin Skoles Musikkorps, Jessheim skolekorps, Kløfta skolekorps, Mogreina Skoles musikkorps og Ullensaker Skolekorps.

Korpsene har sitt eget forbund. Det er Norges Musikkorps Forbund (NMF), som er landets største frivillige kulturorganisasjon, og har rundt 60.000 medlemmer fordelt på over 1.600 korps.

 
SJARM. Søndre Eidsvoll Skolekorps spilte på sjarmen da de var på rekruttjakt på Eidsvoll Verk skole. Med en liten konsert presenterte de seg og håpet at det satt framtidige korpsmusikere blant elevene.
FLØYTE. Jenny Boassen Mora spiller tverrfløyte i korpset. Her hadde eget solonummer under konserten.
DRILL. Marie Otonie Bakken er drillpike i Søndre Eidsvoll Skolekorps. Drilltroppen har en viktig rolle når det skal toges.
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Produksjonsredaktør:Knut Øsmundset »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no