18. okt
FAKSIMILE: Eidsvoll Ullensaker Blad 22. september 2018.
 
Krenk og hersk
Er vi blitt lettkrenkete? Eller har det bare dukket opp en ny form for hersketeknikk?

Publisert: 06.okt.2018 17:00
Oppdatert: 05.okt.2018 13:02

For et par uker siden skrev AP-politiker og jessheimjente Tonje Brenna et facebookinnlegg som vakte voldsomme reaksjoner. Ekkoene fra kommentarfeltet var så kraftige at det nådde det offentlige rom. Nettrollene kastet seg over Tonje og beskyldte henne for alt fra å være en dårlig mor til å være et undermenneske. Hatet var så intenst at Tonje gikk ut i Aftenposten og sa at hun vurderte å gi seg som politiker. I dagene som fulgte, kom det frem at hun er ikke den eneste kvinnelige politikeren som må leve med hets fra den mørke massen.

Det er for jævlig. Pardon my French.

I min vennekrets på Facebook er det ikke så mange troll. Derimot er det mange mennesker som jeg har stor respekt for og som ofte kommer med reflekterte synspunkter. Men blant disse brukes ordet krenket mer og mer. Og – ikke overraskende – også Tonje skulle bli beskyldt for å være lettkrenket.

RETUSJERING

Jeg leste Tonjes innlegg lenge før det nådde nettavisene og det brede lag på Facebook. Ingen steder skrev hun at hun var blitt krenket. Ingen steder ga hun uttrykk for at hun følte seg tråkket på eller angrepet. Tonjes anliggende var enkelt: Hun synes det sender feil signaler til barn og unge når fotografer foreslår at de kan retusjere sår og kviser på sine bilder.

Diskusjonen er interessant. Noen vil mene det er en god ting å kunne foreta små justeringer av bildene. Når bildene skal opp på veggen, er det fint om skrubbsår og modne kviser ikke er det første man ser. Andre vil mene det motsatte: Bildene skal vise barna slik de faktisk er. Når barna ser bildene, skal de kjenne seg igjen. Når foreldrene viser frem bilder av barna med sår og kviser, sier de samtidig at barna er gode nok som de er.

Det er helt legitimt å mene både det ene og det andre. Vi må gjerne diskutere dette til krampa tar oss, og forhåpentligvis blir vi aldri enige. Jeg sier forhåpentligvis, for det er noe foruroligende ved et samfunn hvor alle er enige.

HERSKETEKNIKK

Det som derimot ikke er greit, er en diskusjon hvor man ikke diskuterer saken, men hva man mener er den andre partens grunner for å mene det ene eller det andre. Enda verre: når man tillegger motparten meninger han eller hun aldri har gitt uttrykk for, og så argumenterer mot det. Å kaste krenkelsesbegrepet på en meningsmotstander er i samme kategori. Ved å hevde at noen er blitt krenket, undergraver man alt den personen står for ved å latterliggjøre synspunktet.

I gamledager kalte vi det hersketeknikk.

SAK, IKKE PERSON

For all del, jeg har selv tenkt at det er mennesker som burde ta seg sammen og ikke være så tandre. Står sjokoladen ved siden av slankeprodukter i butikken? Lev med det!

Poenget er at jeg ikke har noe som helst med å tillegge folk egenskaper eller holdninger de ikke har gitt uttrykk for. Det er menneskelig å mene at «litt må de da tåle» – men vi kan ikke diskutere med det som utgangspunkt.

En diskusjon må ta for seg fakta og saksinnhold. Altså kan vi diskutere om det er riktig å retusjere barnehagebilder. Vi skal ikke diskutere Tonje Brennas personlige egenskaper og motiver. Vi skal ikke vurdere hennes psykiske helse, klærne hun bruker, bilen hun kjører, hårklippen hennes eller hva hun drømmer om natta.

Tonje Brenna har overhodet ingenting med saken å gjøre. Saken, den er retusjering. Det kan vi diskutere. I et sivilisert samfunn holder vi personen utenfor. Så enkelt er det.

Alt rabalderet i kjølvannet av Tonje Brennas facebookinlegg er dypt foruroligende. Vi liker å tenke på Norge som et slags sivilisasjonens fyrtårn. Det er lite sivilisert over den offentlige debatten slik den fremstår i dag.

PS. Jeg er ikke krenket. Sånn i fall du tenkte det.

 
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »
Ansvarlig redaktør (konst.):Vegard Storbråten Øye »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no